Nå slår kroneeffekten inn i norsk økonomi

Verdien av norske kroner har falt kraftig i år. Nå begynner vi å se utslag i prisene på importvarer, mener økonomer. (Foto: NTB scanpix)
Verdien av norske kroner har falt kraftig i år. Nå begynner vi å se utslag i prisene på importvarer, mener økonomer. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på importerte varer øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på norske konsumvarer øker mer enn ventet, viser Konsumprisindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tirsdag.

Kronen slår inn

Prisveksten er helt sentral for utviklingen i styringsrenten, siden Norges Bank har som oppgave å sette en rente som sikrer en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. I november var kjerneinflasjonen, som er blant sentralbankens foretrukne mål på prisveksten på 2,0 prosent, akkurat som sentralbanken spådde i prognoserapporten Pengepolitisk rapport som ble lagt frem i forrige uke.

Likevel er prisutviklingen litt annerledes enn sentralbanken har sett for seg.

Ifølge seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets var det en overraskende oppgang i importprisene som trakk den samlede prisveksten mest opp, mens den innenlandske prisveksten var svakere enn sentralbanken hadde sett for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig fall

Han mener det kraftige kronefallet så langt i år nå begynner å slå ut i høyere priser på varer produsert i utlandet.

Den importveide kursindeksen for norske kroner, som måler den norske valutaens utvikling mot valutaene hos våre 44 viktigste handelspartnere, har blitt mer enn ti prosent svakere i løpet av 2013. Mot euro har kronen blitt nesten 15 prosent svakere så langt i år.

Ifølge Hov begynner den svake kronen nå å «tyte ut mer og mer i importprisene».

- Det ser ut til at det har kommet noen måneder raskere enn Norges Bank har sett for seg, sier Hov til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden innenlandsk inflasjon var svakere enn ventet, mener han imidlertid at dagens tall vil være nøytralt for den videre rentesettingen.

Taktskifte

Ifølge statistikken fra SSB steg importert inflasjon med 0,3 prosent i november etter et fall på 0,3 prosent måneden før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne utviklingen representerer taktskiftet som vi står ovenfor, nemlig at kronen har svekket seg betydelig og at norsk konjunktur har gått fra å være sterk til mindre sterk, hvilket demper det innenlandske prispresset, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i en oppdatering fra Sparebank 1 Markets tirsdag.

- Denne utviklingen tror vi skal fortsette videre, spørsmålet blir hvilket faktor som veier tyngst. Rent statistisk veier innenlandske komponenter cirka 70 prosent av konsumprisindeksen, mens importkomponentene veier cirka 30 prosent. Selv om vi tror på videre inflasjonsavmatning for førstnevnte, tror vi likevel ikke den totale kjerneinflasjonen skal falle betydelig. Dette som en kombinasjon av at vi ikke ser for oss en kraftig avmatning i norsk økonomi - men kun en moderat en - og at kronen vil holde seg relativt svak, slik at presset på importert inflasjon vil være oppover, skriver Syed.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener dagens tall isolet sett ikke vil få betydning for Norges Banks videre rentesyn.

- Dog er avveiningen mellom økningen i importert inflasjon kontra avmatningen i innenlandsk inflasjon viktig for rentesettingen, skriver Syed.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små kroneutslag

Dagens inflasjonstall var litt sterkere enn analytikerne ventet, og i valutamarkedet styrket kronen seg litt i etterkant av publiseringen klokken 10.00.

- Kronen svekket seg mot euro etter svake svenske industritall kl 0930, men styrket seg noe etter inflasjonstallene, kommenterer seniorøkonom Knut A. Magnussen i en oppdatering fra DNB Markets tirsdag.

Han mener i likhet med Syed og Hov at dagens inflasjonstall ikke vil påvirke den videre renteutviklingen.

- Utfallet var identisk med forventningene til Norges Bank og dagens tall er dermed nøytralt i forhold til renteutsiktene.

Les også:

Overraskende prisvekst

Sjeføkonom: Norges Bank ikke i nærheten av å tenke på renteøkning

Sjeføkonom om Norges Banks prognoser: - Dessverre er de fortsatt for optimistiske