Meny

Nye tall for jordbruksinntekt:

Inntektshopp for bøndene i 2012 - men de henger lenger etter nå

Bondelagsleder Nils T. Bjørke kan glede seg over prosent-framgang, irritere seg over større inntektsgap til industriarbeiderne i løpet av fem rødgrønne år. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntekten til landets bønder gikk opp med hele 21 prosent i 2012. Nå kan en bonde tjene 66 prosent av industriarbeiderlønn. Industriarbeideren har likevel økt sitt forsprang i løpet av rødgrønne år.

Jordbruksinntektene økte med 46.200 kroner til gjennomsnittlig 268.800 kroner per årsverk fra 2011 til 2012, melder Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), tirsdag.

Det går fram av den årlige driftsgranskningen av inntekter og utgifter blant landets bønder, som NILF beregner.

Med dette er bøndenes årsinntekt oppe på 66 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som i 2012 lå på 406.300 kroner ifølge Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene.

Les også: Listhaug: - Landbrukspolitikken er kommunistisk

Gapet økte i rødgrønne år

Bondens gjennomsnittsinntekt har gått opp fra 204.900 kroner i 2007 ifølge driftsgranskningene for 2007. I samme periode har industriarbeidernes inntekt ifølge Teknisk beregningsutvalg vokst fra 328.400 kroner.

Det betyr at forskjellen i inntekt mellom bonde og arbeider har økt fra 123.550 kroner i 2007, til 137.500 i 2012.

Les også: - Lundteigens forslag ville styrket landbrukspolitikken

Ifølge skiftende regjeringer har målet vært å øke inntektene i landbruket minst i takt med dem i samfunnet for øvrig. Stoltenbergregjeringene har insistert på at dette skal måles i prosentvis utvikling, mens Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har krevd at gapet skal tettes - målt i kroner og øre.

Bondeinntekten skal dekke mer enn arbeid

Prosentvis har inntektene i landbruket økt fra 62,4 prosent av industriarbeiderlønn i 2007, til 66 nå.

Bondeinntekten i driftsgranskningene skal imidlertid dekke ikke bare ett års arbeid. De skal også dekke avkastning på de pengesummene bonden har bundet i investeringene i gårdsbruket.

– Resultatene viser en positiv utvikling som vi gjerne ser fortsetter. Allikevel er det klart at avstanden til andre grupper i samfunnet fortsatt er stor, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, på Bondelagets hjemmeside.

Les også: - Inntektsstans siden 1978

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus