Professor varsler ny krise - trekker frem Norge

SLÅR ALARM - IGJEN: Professor Nouriel Roubini varsler at nye boligbobler er i ferd med å blåses opp, og at de vil sprekke til slutt. (Foto: NTB scanpix)
SLÅR ALARM - IGJEN: Professor Nouriel Roubini varsler at nye boligbobler er i ferd med å blåses opp, og at de vil sprekke til slutt. (Foto: NTB scanpix)

Nouriel Roubini, også kalt Dr.Doom, varsler at nye boligbobler er i ferd med å blåses opp, og at de vil sprekke til slutt. Norge, Sverige og Finland er i faresonen, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomiprofessoren som var en av flere som forutså finanskrisen som startet for fullt i 2008, ser tegn på nye bobler og ny krise.

På grunn av sitt ofte negative markedssyn har han sammen med den sveitsiske investoren Marc Faber fått tilnavnet Dr. Doom.

Roubini liker imidlertid dårlig kallenavnet Dr. Doom og i et intervju med Bloomberg tv forrige måned sa han at han hverken er pessimist eller optimist og at han i stedet burde kalles Dr. Realist.

Uansett, kallenavn eller ikke, nå frykter han igjen boligbobler, nye redningspakker til bankene og ny finanskrise.

I en ny kommentar advarer Roubini om at det er tegn til boligbobler i blant annet Norge, Sverige og Finland.

Liten effekt på låneiveren

Også Sveits, Frankrike, Tyskland, Canada, New Zealand og Storbritannia - først og fremst London - trekkes frem av land med en voksende boligboble.

Tegnene på dette er ifølge Dr. Doom raskt stigende boligpriser og at bankene i økende grad er villig til å låne ut penger til folk med lavere inntekter.

På grunn av at både kortsiktige og langsiktige renter er så lave, har myndighetenes forsøk på ulike utlånsrestriksjoner i en rekke land ifølge Roubini tilsynelatende hatt begrenset effekt på motivasjonen til å låne penger til ny bolig.

- Desto mer vil de falle

Han advarer også mot bobler i fremvoksende økonomier som Hong Kong, Singapore og Kina, i tillegg til i de store byene i Tyrkia, India, Indonesia og Brasil.

Til tross for alvoret i hans nye kommentar tror ikke Roubini at boligboblen i de nevnte landene vil sprekke akkurat nå.

- Fordi kreftene som blåser opp boblene - spesielt billige penger og nødvendigheten av å sikre seg mot inflasjon - fortsatt er fullt operative. Men jo høyere boligprisene stiger, desto mer vil de falle - og desto større blir de økonomiske og finansielle skadene som følger med når boblene sprekker, skriver Nouriel Roubini.

Men selv om boligboblen ikke sprekker akkurat nå, ser Dr. Doom ikke lyst på situasjonen når det inntreffer.

- Det vi er vitne til i mange land ligner en repetisjon i sakte fart av siste gang boligmarkedet møtte veggen. Og som forrige gang, jo større boblen vokser, jo styggere blir kollisjonen med virkeligheten.

Norske eksperter spriker i sitt syn på den videre utviklingen i boligmarkedet:

- Dette er en ond sirkel og Kvadratmeterprisen opp 15 kroner

Les også:

- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene

Rune Bjerke: - Helt uenig med dem som mener en boble snart sprekker

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus