Meny

Mørke utsikter for norsk økonomi

Toppsjef i Finans Norge, Idar Kreutzer (t.v.), her i samtale med Finans Norges fungerende styreleder Finn Haugan og finansminister Siv Jensen, la tirsdag fram en undersøkelse som viser at norske forbrukere forbereder seg på dårligere tider. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerne ruster seg for dårligere tider, ifølge Finans Norge. De kommer, bekrefter NHO. Og de blir forverret av at husholdningene heller vil spare enn å bruke.

To omfattende undersøkelser som ble lagt fram tirsdag, bekrefter nå de samme, tydelige tendensene: Norsk økonomi vil oppleve en kraftig oppbremsing, drevet av redusert privat forbruk og etterspørsel, vedvarende fall i boligprisene og lavere aktivitet hos de største, norske leverandørene til petroleumsindustrien.

Det betyr at neste år blir det tyngste for norske bedrifter på fem år hvis NHOs prognoser for 2014 slår til. Finans Norge må så langt tilbake som til 1994 for å finne større forsiktighet blant forbrukerne.

I forventningsbarometeret til Finans Norge svarer de aller fleste at de vil betale ned gjeld eller sette penger til side på andre måter, framfor å bruke dem på reising, oppussing og kjøp av brune- og hvitevarer.

– Lavere forventninger ledsages av en rekordhøy sparevilje. Forbrukerne tilpasser seg de økonomiske forventningene. De er i en sterk økonomisk situasjon selv og bruker denne muligheten til å forsterke sine økonomiske buffere i påvente av dårligere tider, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til NTB.

Les også: Pessimistiske nordmenn sparer heller enn å bruke

NHO venter bråstopp

Blant over 2.000 medlemsbedrifter i NHO er bildet om mulig blitt enda dystrere enn da forrige kvartalsrapport om konjunkturforventningene ble lagt fram. Det ligger an til en kraftig oppbremsing i norsk økonomi, konkluderer avdelingsdirektør Dag Aarnes.

Han peker blant annet på at andelen til de største norske leverandørbedriftene er blitt så mye mindre at det får makroøkonomiske effekter i Norge.

Men for de andre negative driverne legger han skylda på bankene – eller rettere sagt den rødgrønne regjeringen – som han mener innførte strengere kapitalkrav til bankene for raskt. Det har de to siste årene ført til en markant strengere utlånspraksis i bankene, både overfor husholdningene og bedriftene.

– Strammere utlånspraksis fører til at husholdningene låner mindre og etterspør mindre, sier Aarnes.

Han poengterer imidlertid at før eller siden vil bankene ha nok kapital, og da vil de begynne å kjempe om andeler igjen.

Samtidig viser imidlertid Norges Banks ferske forventningsundersøkelse i fjerde kvartal at 38,5 prosent av næringslivslederne tror lønnsomheten i egen bedrift skal bli bedre de neste tolv månedene, mot 30,1 prosent i forrige kvartal.

Les også: NHO varsler bråstopp for norsk økonomi i 2014

Tror på egen økonomi

Det er først og fremst troen på landets økonomi som svikter blant folk flest. Forbrukernes tro på egen økonomi er fortsatt høy, ifølge FNO-undersøkelsen som er tatt opp av TNS Gallup. Flere måneder med økende arbeidsledighet og fallende boligpriser er de viktigste faktorene bak frykten for dårligere tider.

– Det er en tydelig oppbremsing i økonomien, og sånn sett er dette et uttrykk for en underliggende realitet, svarer Kreutzer på spørsmål om frykten kan være overdrevet.

Bildet som framkommer i forventningsundersøkelsen, synes å samsvare godt med det som har framkommet i andre tilstandsrapporter. Nylig avlyste handelsbransjens organisasjon Virke forbruksfesten i desember, og industrien ser mørke skyer i horisonten selv om den svake kronen gir et pusterom akkurat nå.

Norges Banks undersøkelse tirsdag viste at både økonomer og husholdninger er mer pessimistiske enn tidligere med tanke på årets lønnsvekst. Mens økonomene tror veksten i år blir på 3,5 prosent, tror husholdningene veksten blir på 2,3 prosent i 2013. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus