Meny

NHO varsler bråstopp for norsk økonomi i 2014

Avdelingsdirektør Dag Aarnes spår bråstopp. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bedrifter ser mørkt på framtiden. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) varsler bråstopp for norsk økonomi allerede neste år.
Dette kommer fram i en fersk undersøkelse fra NHO som analyserer tilstanden til norsk næringsliv. Rapporten, som er basert på svar fra mer enn 2.000 NHO-bedrifter, offentliggjøres tirsdag, men mye ble kjent mandag. E24 skriver at det for første gang på fire år er flere bedrifter som ser mørkt på markedsutsiktene, enn det er bedrifter som ser lyst på fremtiden.

Les også: Kraftig økning i strømprisene i tredje kvartal

Nesten alle bransjer

Innenfor alle næringer, utenom reiseliv, har andelen som ser negativt på 2014, økt siden forrige måling i september. Aller minst positive utsikter er det i bygg- og anleggsbransjen.

NHOs økonomer ser en bråstopp i norsk økonomi der kostnadsutfordringene har blitt tydelige og arbeidsmarkedet har blitt utfordrende. Oljevirksomheten gir ikke lenger stadige vekstimpulser inn i resten av økonomien da ordrene oftere går til utlandet. Forbruket bremser og boliginvesteringer flater ut, går det fram av rapporten.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO mener det er de økte kapitalkravene til bankene som er sentral årsak til at økonomien nå bremser opp.

Skylder på myndighetene

– Vi har sett på når kapitalkravene ble innført, og sammenholdt det med Norges Banks utlånsundersøkelse og vår egen undersøkelse, og på veksttallene i økonomien. Det er veldig tydelig sammenfall mellom politikkreguleringene og innstrammingen i utlånspraksisen til bankene. Vi tror norske myndigheters politikk var det som satte snøballen i gang, sier han til E24.

Aarnes påpeker at den viktigste virkningen på økonomien har kommet via husholdningene gjennom lavere vekst i etterspørsel på bolig og i konsum.

Petter Haas Brubakk er direktør for næringspolitikk i NHO. Han frykter at arbeidsledigheten kommer til å stige.

– 2014 kommer til å bli det svakeste året siden finanskrisen. Vi investerer nå så lite i norsk næringsliv at vi på sikt kommer til å få mange utrygge arbeidsplasser dersom vi ikke får opp investeringsnivået, sier han til NRK.

Vil redusere skattetrykket

Finansminister Siv Jensen (Frp) har fasiten på hvordan norske arbeidsplasser kan trygges og det kan skapes nye.

– Det viktigste er å lytte til innspillene fra norsk næringsliv og redusere det høye skatte- og avgiftsnivået. Regjeringen har som mål å redusere det samlede skatte- og avgiftstrykket. Vi har tatt noen viktige skritt i neste års statsbudsjett, men det er bare begynnelsen, sier hun til statskanalen.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus