Monica Mæland fikk munnkurv etter én dag på jobb

- Det har vært fantastisk spennende. Jeg har måttet skrudd hodet mitt fra å være lokalpolitiker i Bergen til å skulle tenke rikspolitikk, sier nærings- og handelsminister Monica Mæland om den første tiden som statsråd. (Foto: NTB scanpix)
- Det har vært fantastisk spennende. Jeg har måttet skrudd hodet mitt fra å være lokalpolitiker i Bergen til å skulle tenke rikspolitikk, sier nærings- og handelsminister Monica Mæland om den første tiden som statsråd. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og siden har kontroversene stått i kø. Den nye nærings- og handelsministeren innrømmer at hun har hatt «hjertet litt i halsen».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forrige uke reddet Martin Kolberg meg.

Norges nærings- og handelsministeren sperrer opp øynene og smiler enda bredede enn til vanlig.

- Jeg trodde jeg var ute i veldig god tid da jeg skulle møte EFTA-parlamentarikerne på Stortinget. Det viste seg at jeg satt i feil etasje. Kolberg kom vennlig og geleidet meg ned til dit jeg egentlig skulle være, forteller Monica Mæland fornøyd.

DN.no møter den ferske ministeren på kontoret hennes i Kongens Gate i Oslo. Det er gått over en måned siden Trond Giske (Ap) overrakte henne nøkkelen til dette rommet. Mæland har så vidt rukket å prøvesitte sofaen, forteller hun.

Høyre-politikeren kan forsikre om at det å orientere seg i Stortingets virvar av korridorer og rom ikke er det eneste hun har brukt den siste tiden på.

- Nå tenker jeg næringspolitikk når jeg våkner og når jeg legger meg, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Største utfordring

Mæland ga tidlig beskjed om at hun i starten ville konsentrere seg om å lytte og lære.

Etter ti år som byrådsleder mente hun å ha en solid oversikt over Bergensområdet. Nå var hun spent på hvordan det sto til med resten av landets næringsliv.

Bildet har allerede blitt tydeligere.

- Todelingen i norsk økonomi er en utfordring. Uansett hvem man snakker med, som ikke jobber i oljerelatert virksomhet, peker på det, sier Mæland.

- Det er flott at det går bra i oljerelatert petroleumsvirksomhet, men vi må øke konkurransekraften i de næringene som ikke er oljerelaterte. Når kostnadsnivået vårt er slik det er, må vi bli bedre på andre ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mæland har satt seg noen klare satsningsområder. Å gjøre noe med skatte- og avgiftsregler er et av dem.

- Arbeidet startet allerede med statsbudsjettet. Ikke minst har arveavgift gjort det lettere for små- og mellomstore bedrifter som står overfor generasjonsskifter, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å legge til rette for små og mellomstore bedrifter og gründere blir spesielt viktig i tiden fremover. Det er de som skal sikre arbeidsplasser inn i fremtiden, sier Mæland.

- En annen politikk

Høyre-politikeren mener det betyr noe.

Hadde hun ikke trodd at akkurat hennes jobb vil føre til en bedring for norsk næringsliv, ville hun aldri tatt fatt på den. Overskrifter som «Enig med Giske i nesten alt», som sto på trykk i Dagens Næringsliv drøye uken etter regjeringsskiftet, er derfor frustrerende.

Mæland slår ut armene og rister på hodet:

- Spørsmålet jeg svarte på var arbeidet knyttet til arbeidet med frihandelsavtaler. Da var mitt svar at jeg opplever stor tverrpolitisk enighet, sier hun.

- Generelt har vi en annen politikk. Både på samferdsel og skatt, samt at vi ønsker en mye mer målrettet politikk på forskning og innovasjon, understreker ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wayfare-skandalen Som fersk statsråd, har hun fått nok å bryne seg på. Den såkalte Wayfarer-skandalen er et eksempel.

Mæland havnet midt i konflikten da det Røkke-kontrollerte Aker er ble beskyldt for å «skru» Aker Solutions, der både Den norske stat og Røkke er deleiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har hun bedt om redegjørelse, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Generelt kan jeg si at Høyre ikke støttet den transaksjonen i sin tid.

Starter nedsalg

Mæland vil mye heller diskutere det mer brede spørsmålet knyttet til statlig eierskap. Dette var også svært viktig for Høyre i arbeidet med regjeringsplattformen. Avtalen er tydelig på at man skal selge seg ned i mange statseide selskaper. Mæland kan forsikre om at prosessene ikke vil ta lenger tid enn nødvendig.

- Men vi må gjøre ting på en ordentlig måte. Vi har allerede satt i bestilling arbeidet med en eierskapsmelding. Den blir presentert så snart den er klar. For å være helt oppriktig vet jeg ikke hvor lang tid det vil ta, men jeg håper at vi kommer med noe i løpet av våren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort mer spesifikk blir hun ikke.

- Vi har bedt om fullmakt på Entra og Mesta. Resten får vi ta når eierskapsmeldingen kommer. Staten skal fremdeles være en stor eier, men dette er ikke noe religion for oss. Vi tror på økt privat eierskap og maktspredning.

Korrigert om Kina

Mæland har også måttet sette seg inn i hva som egentlig er hennes ansvarsområder. Under nøkkeloverrekkelsen 16. september ble hun bedt om å kommentere på Norges forhold til Kina.

Mæland svarte lydig, men ble fort nok gjort klar over at dette var utenriksministerens beite.

Nå har hun lært.

- Dette er noe næringslivet er opptatt av, og det skal ikke være tvil om at vi er klar over hvor viktig det er. Derfor står det øverst på utenriksministerens dagsorden, svarer hun etter boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å være ordknapp, er riktignok ikke noe den tidligere advokaten er kjent for. Og når hun snakker om den omdiskuterte reverseringen av ostetoll, får virkelig engasjementet skinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er litt forundret over debatten. Det var da slik at de partiene som sitter i regjering var helt i mot den ostetollen. Da kan det ikke forundre noen at denne regjeringen ønsker å reversere den.

- Vi er for handel og minst mulig tollbarrierer. Og vi er opptatt av et godt forhold til EU-området, som er en så viktig handelspartner for oss. Dette blir oppfattet veldig negativt.

- Betyr mye Hvor mange timer hun har jobbet i disse ukene, har ingen oversikt over. Hun kan bare vise til at det har gått i ett. Til tross for at hun påstår at hun fremdeles lærer, er det mye som vitner om at hun i dag har stålkontroll.

Svarene kommer på løpende bånd og Mæland tar få pauser under intervjuet. Bare en gang må hun stoppe opp og tenke litt.

- Hvordan det var å flytte fra Bergen til Oslo?

Mæland lener seg frem og lener ansiktet til hånden.

- Det er krevende å være pendlermamma. Samtidig er det spennende å få lov til å konsentrere seg fullt og helt om jobb i ukedagene, erkjenner hun.

- Også har jo Oslo veldig fint vær, da.

Les mer:

- Det skal merkes på norske bedrifter

Les brevet til Aker fra næringsministeren