– Helt uenig med dem som mener en boble snart sprekker

Årets kapitalmarkedsdag er den sjette i rekken for Rune Bjerke som konsernsjef. Det er alltid knyttet like stor spenning til hva han vil si. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Årets kapitalmarkedsdag er den sjette i rekken for Rune Bjerke som konsernsjef. Det er alltid knyttet like stor spenning til hva han vil si. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB-sjef Rune Bjerke nekter å tro på dem som spår kraftig nedgang i det norske boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utflatingen i boligprisene har satt i gang en diskusjon om vi nå står overfor en boligboble som snart vil sprekke, sa DNB-sjef Rune Bjerke under bankens kapitalmarkedsdag i London torsdag.

Siden de nominelle boligprisene nådde toppen i april i år, har det gått nedover. Med et unntak av en liten oppgang i august, viser bruktboligstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) en fallende kurve. Forrige måned falt boligprisene med 1,5 prosent, noe som er det største oktoberfallet siden finanskrisehøsten 2008.

DNB-sjefen mener det ikke er stor dramatikk knyttet til prisfallet. Utviklingen handler kun om en utflating, hevder han.

– Vi er helt uenige med dem som spår at en boble vil sprekke, sier Bjerke.

Les også: Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok

Som ventet

Da Bjerke holdt sin presentasjon på femstjernershotellet The Hilton on Park Lane, var konferanserommet fylt til randen av analytikere og presse fra både Norge og utlandet. Etter all sannsynlighet fulgte enda flere med på den direktesendte weboverføringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbankens årlige kapitalmarkedsdag er kjent for å by på informasjon som kan lett kan bevege markedet. Årets konferanse retter søkelyset mot hvordan banken tilpasser seg nye bankkrav fra myndighetene, og som vanlig tok Bjerke seg tid til å si noen ord om utviklingen i norsk økonomi.

– På fjorårets kapitalmarkedsdag snakket vi om en forventet stabilisering i boligprisene. Vi sa den gang at den svært sterke prisveksten vi hadde hatt de siste ni årene ikke var bærekraftig, sa Bjerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi nå ser er akkurat det vi forventet å se, sa han.

Les også: Nå har han satt seg ett viktig mål

Fundamentale faktorer

Bjerke hevder det er helt fundamentale faktorer som er årsaken til at prisene nå faller. Med det avviser han at prisforventninger alene har bygd opp en boligboble i det norske markedet.

– Norge er ikke i den samme posisjonen som mange andre europeiske land. Befolkningsveksten fortsetter, og vi har en veldig sterk inntektsvekst på nesten fire prosent i året. Selv om vi venter at denne veksten vil bli noe avdempet, vil den fremdeles være positiv i de neste årene, sier Bjerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være at prisene holder seg flatt, og du kan aldri utelukke en brattere nedgang. De fundamentale faktorene peker imidlertid ikke mot en slik utvikling, sier han.

Les også: Derfor tar du feil, Hermanrud!

Ser lav arbeidsledighet

Bjerke understreker videre at det som «virkelig» betyr noe for boligprisene, er arbeidsledigheten.

– Vi har ekstremt lav arbeidsledighet i Norge. Vi tror også dette vil være tilfellet i tiden fremover. Selv om arbeidsledigheten vil øke noe, er det ingenting sammenlignet med landene rundt oss, sier han.

– Alle faktorene på etterspørselssiden tilsier en videre sterk og stabil utvikling i boligmarkedet. Vi tror ikke på en bratt nedgang i hverken boligprisene eller boliginvesteringene, sier DNB-sjefen.

Les også: Avlyser skattesmell for boligeiere

Bærekraftig oljesektor

På kapitalmarkedsdagen viste også Bjerke til det han mener er en bærekraftig olje- og gassektor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om investeringstakten avtar og prisene svekker seg, mener han det relative nivået fremdeles vil være høyt i tiden fremover.

– I dag ser vi at nye felt oppdages, vi får ny teknologi og nye investeringer gjøres. De siste tre årene har vært de mest lovende i løpet av to tiår for sektoren, sier Bjerke.

– Alt i alt vil både husmarkedet og oljesektoren bidra like mye til norsk økonomi de neste årene som vi har sett de siste to til tre årene, spår han.

Dersom Norge likevel skulle bli rammet ved et sjokk utenfra, mener Bjerke det er viktig å huske hvilke virkemidler norske myndigheter har for å møte slike utfordringer.

– Norske myndighetene har helt andre muligheter til å innføre en aggressiv budsjettpolitikk enn våre naboland. I dag bruker de mindre enn de har mulighet til, så fleksibiliteten er stor, sier DNB-sjefen.