Meny

Statoil-plattform kan bli vraket etter bare 16 år

ALLEREDE I TRØBBEL: Statoil-sjef Helge Lund har slitt tungt med å nå selskapes produksjonsmål. Problemene med Njord-plattformen gjør ikke oppgaven lettere. (Foto: Atle Kårstad / Statoil)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Njord A kan bli erstattet. Årsak? Understellet har allerede begynt å svikte.

Inspeksjonsarbeid gjennomført av Statoil i sommer viser at understellet på Njord A-plattformen er overbelastet og at flere bjelker og strukturelementer er deformert, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Det var også bakgrunnen for at plattformen ble totalt avbemannet da stormen Hilde raste inn over norskekysten i helgen, og at produksjon og boring ble stanset i september.

Aldri skjedd før

Det har aldri før skjedd ved en norsk produksjonsinnretning, og betyr et tap av 25.000 fat i daglig oljeproduksjon, eller bruttoverdier tilsvarende 15 millioner kroner i døgnet.

Plattformen tåler rett og slett ikke vektbelastningene knyttet til boreoperasjoner, og Statoil vurderer derfor ulike muligheter for å opprettholde produksjonen fra Njord-feltet.

Den mest radikale er å bygge en helt ny plattform, som fort kan kan koste et tosifret antall millliarder, skriver avisen.

- Må ha boring der

Produksjonsdirektør for Njord-feltet, Arve Rennemo, bekrefter at det pågående forsterkningsarbeidet på Njord er en midlertidig løsning.

– Strukturen på Njord forsterker vi nå offshore. Vi har ambisjoner om å komme i produksjon sommeren neste år. Det vil være produksjon uten boring. Det ligger i kortene at dersom vi skal ha produksjon fra Njord på lengre sikt, må vi ha boring der, sier han til Dagens Næringsliv.

Dagens plattform ble bygget som en slags billigmodell etter den antatt kostnadsbesparende norsok-standarden på 90-tallet. I utgangspunktet var den ment å ha en levetid til 2022. På den annen side har Statoil allerede pumpet opp de produksjonsvolumene som lå til grunn i den opprinnelige planen for utvikling og drift.

Njord-partnere som GdF Suez og E.ON Ruhrgas henviser alle spørsmål til Statoil. Juniorpartner Core, som egentlig hadde tenkt å kjøpe 12 prosent av feltet fra GdF Suez, har ikke gjennomført transaksjonen ennå.

Tilsynsdirektør Finn Carlsen i Petroleumstilsynet sier at myndighetene er fornøyd med Statoils rapportering og innsats i Njord-saken så langt.

Les hele saken i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad eller som e-avis.

Les også:

Frykter norsk oljevakuum fra 2020

Statoil har brutt oljepris-koblingen i gasskontrakter

- At utbytte skal være den helligste kua er feil

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus