Meny

JP Morgan punger ut 80 milliarder i bot

MÅTTE SVARE FOR SEG Toppsjef Jamie Dimon i JP Morgan kom seg helskinnet gjennom finanskrisen. Selskapet har imidlertid vært gjenstand for gjentatt høringer i Kongressen og må betale dyrt for at ansatte har gått ut over sine fullmakter. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok et gigantforlik for den amerikanske bank- og meglerkjempen.

JP Morgan har inngått forlik med amerikanske myndigheter på i alt 13 milliarder dollar, rundt 80 milliarder kroner i dag tirsdag, ifølge The Wall Street Journal.

Forliket er i den sivile saken mot selskapet og gjelder anklager om at JP Morgan skal ha overvurdert kvaliteten på boliglånene som ble solgt til investorer under boligboomen forut for finanskrisen.

Forliket ble også varslet av flere amerikanske medier i forrige måned, og inneholder fire milliarder dollar i tidligere annonserte bøter etter enighet med den føderale boligfinansieringsetaten FHFA.

Ifølge en pressemelding fra statsadvokaten i New York, Eric Schneiderman, krever forliket at JP Morgan betaler 9 milliarder dollar, inkluderte fire milliarder dollar i såkalt forbrukerlettelse, herunder endringer for boligeiere som står overfor tvangsutdrivelse.

"Siden første dag i denne jobben har jeg insistert på ansvarliggjøring av vanskjøttelsen som ledet til krakket i boligmarkedet og kollapsen i den amerikanske økonomien", sier Schneiderman i en kommmentar.

Men, selv etter dette forliket er ikke JP Morgan ute av søkelyset for sine handlinger forut for, og under finanskrisen.

Les også: USA tar oppgjør med JP Morgan

Ifølge Reuters er banken fortsatt under ni ulike etterforskninger, fra selskapets ansettelsespraksis i Kina til hvorvidt banken har bidratt til å manipulere verdens viktigste referanserente (Libor).

JP Morgan inngikk en tentativ avtale med amerikanske justismyndigheter i oktober, men detaljer gjenstår fortsatt.

Wall Street Journal bekrefter at den kriminelle etterforskningen av banken i forbindelse med boliglån-skandalen fortsetter.

Aksjemarkedet synes å ta nyheten med stoisk ro, der JP Morgan stiger 0,66 prosent til 56,14 dollar.

Les også:

Wall Street gisper etter luft

Fredriksen selger åtte gasskip

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus