Meny

Fastlands-bnp økte litt mer enn ventet:

– Tallene viser en økonomi som vokser svakt

VEKST: Veksten i norsk fastlandsøkonomi økte med 0,5 prosent i årets tredje kvartal. Foto: Kyrre Lien, Anders Knudsen, Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom Øystein Dørum mener norske veksttall bygger opp under bildet om en økonomi som vokser svakere enn tidligere.

Aktiviteten i norsk økonomi økte i et litt høyere tempo i årets tredje kvartal enn i kvartalet før, viser foreløpige tall som SSB la frem tirsdag.

Veksten i fastlands-bnp var 0,5 på prosent i tredje kvartal, mot 0,3 prosent kvartalet før. Veksten i andre kvartal ble justert opp fra opprinnelig rapporterte 0,2 prosent.

På forhånd var det ventet at veksten ville bli på 0,4 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Norges Bank har i sine prognoser en vekst på 0,5 prosent i kvartalet.

Les også: Hydro-salget kan ha utløst kroneraset

Svak økonomi:

- Veksten er sterkere enn vi så for oss, så sånn sett er det postivt, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.

Meglerhuset hans hadde anslått en vekst i fastlands-bnp på 0,3 prosent. Dørum vil imidlertid ikke gå med på å tegne et bilde av at norsk økonomi er «back on track».

- Dette er vekst godt under antatt trendvekst, og det er ikke positivt, sier Dørum.

- Det er langt under det vi regnet med i inngangen av året, legger han til.

Dørum mener tallene bygger opp under at norsk økonomi har en svakere vekst enn tidligere.

- Tallene viser en økonomi som vokser svakt, sier Dørum.

Les også: Frp-ordfører i sjokk etter løftebrudd

Oppgang i industrien

Aktiviteten i industrien økte med 1,5 prosent fra andre til tredje kvartal.

«Etter sterk vekst over lengre tid bidro bygging av skip og oljeplattformer negativt i tredje kvartal, men aggregatet verksted- og skipsindustri ble trukket opp av vekst i produksjon av maskiner og utstyr ellers. Råvarebasert industri og øvrig industri viste også vekst i tredje kvartal», skriver SSB i en pressemelding tirsdag.

Innenfor annen vareproduksjon var det i hovedsak bygge- og anleggsvirksomhet som trakk opp, med en vekst på 2,9 prosent i tredje kvartal. Nedgang i tradisjonelt fiske og kraftproduksjon bidro til å dempe veksten fra andre til tredje kvartal. Veksten i bygg og anlegg i andre kvartal ble samtidig revidert opp, som følge av ny informasjon, og viser nå en sesongjustert vekst på 1,9 prosent.

Markedsrettet tjenesteyting var tilnærmet uendret fra andre til trejde kvartal. Offentlig forvaltning økte med 0,5 prosent, med en noe sterkere vekst i kommuneforvaltningen enn i statlig virksomhet.

Les også: - Boligprisfallet gir to rentekutt neste år

Nedgang i shoppingen

Husholdningskonsumet var svakt høyere i tredje kvartal enn i kvartalet før. Varekonsumet gikk imidlertid ned med 1,3 prosent, med sterkest nedgang i kjøp av biler og andre transportmidler, elektrisitet, og halv-varige varer som klær, sko og sportsutstyr.

Tjenestekonsumet økte derimot med 0,8 prosent.

«Særlig trakk forbruket av hotell- og restauranttjenester samt fritidstjenester opp. Nordmenns konsum i utlandet var hele fem prosent høyere i tredje kvartal enn i andre kvartal, dette bidro til å trekke det samlede husholdningskonsumet opp med 0,4 prosentpoeng», skriver SSB i meldingen.

Les også:  Astrup: – Fra bra til enda bedre

Nedgang i investeringene

Investeringene i Fastlands-Norge falt med 0,3 prosent fra i tredje kvartal sammenlignet med kvartalet før. Det var vekst i offentlig forvaltning samt i boliginvesteringer, mens investeringene i næringslivet var lavere enn i kvartalet før.

Petroleumsinvesteringene viste fortsatt vekst i tredje kvartal, opp 1,5 prosent fra foregående kvartal. Investeringene for de tre første kvartalene i 2013 var om lag 16 prosent høyere enn i samme periode i 2012.

Les også: Lav, høyere, høyest skattetrekk

Høyere import

Eksporten økte moderat fra andre til tredje kvartal. Eksport av råolje trakk opp, mens eksport av tradisjonelle varer falt med to prosent fra foregående kvartal og var på det laveste nivået siden fjerde kvartal 2011.

Importen økte med 2,6 prosent, med vekst både i import av tradisjonelle varer og tjenester. Dette må sees i sammenheng med nedgang i importen i andre kvartal.

Sysselsettingsvekst Foreløpige sesongjusterte tall viser at sysselsatte personer økte med 0,5 prosent i tredje kvartal, etter en vekst på henholdsvis 0,3 og 0,4 prosent i første og andre kvartal. Veksten for utførte timeverk var om lag den samme som veksten i sysselsettingen. Fra utgangen av 2012 har antall sysselsatte økt med vel 30 000 Særlig var det vekst i offentlig forvaltning samt bygg og anlegg, ifølge SSB.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus