Meny

Forbered deg på neste fase av den globale valutakrigen

Mens USA, ved president Barack Obama (t.v.), tradisjonelt har beskyld Kina, her ved president XI Jinping (t.h.) for å skape ubalanser i verdensøkonomien, får nå Tyskland, ved forbundskansler Angela Merkel (i midten) gjennomgå fra amerikansk hold. Foto: NTB scanpix / montasje ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange land vil bli beskyldt for å bruke en ny metode til å berike seg på bekostning av sine naboer, mener sjefstrateg.
I årene etter finanskrisen har det haglet beskyldninger om at mange av de store økonomiene i verden fører en bevisst politikk for å svekke egen valuta.

Svakere valuta er gunstig for et lands konkurranseevne, siden varene det selger blir billigere i utlandet. Økt eksport kan være med på å løfte aktiviteten i land som har opplevd en kraftig nedtur og som sliter med å få de økonomiske hjulene i gang på andre måter. Problemet er bare at bedringen av konkurranseevnen blir gjort på bekostning av andre.

Ordkrigen har blitt intensivert i flere enkeltperioder de siste årene, og temaet har vært svært mye diskutert i flere av grupperingene for verdens største økonomier, som G8 og G20.

Ny fase

Strateg Albert Edwards i det franske meglerhuset Societe Generale mener vi nå kan få en ny runde med diskusjoner rundt dette temaet.

- Forbered deg på neste fase i den globale valutakrigen, advarer Edwards i sin ukentlige oppdatering til sine kunder denne uken.

Han mener mange land nå vil gjøre aggressive forsøk på å eksportere egen deflasjon - altså fallende priser. Han viser til at Tyskland nå beskyldes av USA for å være altfor avhengig av eksporten og for å ikke gjøre nok for å skape fart i egen økonomi. Lite press i innenlandsk økonomi har ifølge Edwards gitt nedgang i de tyske reallønningene. Det har ført til at landet kan produsere billigere eksportvarer.

- Vi er vant til å se regelmessig kritikk av både Japan og Kina i Det amerikanske finansdepartementets halvårlige valutarapport, men det rasende angrepet på Tyskland i den siste rapporten tok markedet på sengen, skriver Edwards.

Eksporterer deflasjon

I rapporten skriver departementet at den lave innenlandske etterspørselsveksten i Tyskland, kombinert med stor avhengighet av eksporten, har hindret rebalanseringen i en tid der mange andre land i eurosonen har vært under stort press. Resultatet har blitt deflasjonstendenser i både eurosonen og i hele verdensøkonomien, mener departementet.

Europakommisjonen har også advart Tyskland om at landet kan vente seg reaksjoner fordi det kjører med for stort handelsoverskudd på bekostning av andre medlemsland i EU.

Ingenting er forandret

Edwards minner imidlertid om at det strengt tatt ikke er noe nytt at Tyskland har et stort overskudd på driftsbalansen. Denne balansen viser forholdet mellom hvor mye penger et land får inn og hvor mye penger som går ut.

- Det er bemerkelsesverdig hvordan de globale økonimiske institusjonenes oppmerksomhet plutselig rettes mot Tyskland, for ingenting har skjedd med landets overskudd på driftsbalansen. Men når alt kommer til alt så markerer det bare at vi har kommet til neste fase av valutakrigen, skriver Edwards.

Han tar samtidig Tyskland litt i forsvar.

- Jeg tror ikke Tyskland er en like stor synder som landet blir angklaget for å være. Men at også de har syndet er nok kanskje helt sikkert, skriver strategen.

Edwards mener Tyskland bare følger samme oppskrift som mange andre industrialiserte land har gjort lenge, ved å innføre et mer fleksibelt regime i arbeidsmarkedet og samtidig setter ut deler av produksjonen til lavkostland.

- Ved å gjøre dette har Tyskland fått større ulikheter og usikkerhet blant arbeidstagerne, noe som har bidratt til å drive ned de innenlandske reallønningene, skriver Edwards.

Resultatet er at tyske bedrifter nå er blitt betydelig mer lønnsomme, mener han.

- I motsetning til det man kanskje skulle tro, så konkurrerer ikke Tyskland lenger bare på grunnlag av overlegen kvalitet på kapitalintensive varer, men også på samme «beggar thy neighbour»-kostnader som USA og Storbritannia. I så måte er det litt råflott av USA å tillate seg å klage, skriver Edwards.

LES OGSÅ:

BAKGRUNN: En krig med bare tapere

Frykter global valutakrig

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus