Meny

Jensen advarer bankene mot å skru opp rentene

Finansminister Siv Jensen advarer bankene mot å skru opp utlånsrentene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Siv Jensen (Frp) advarer bankene mot å bruke nye kapitalkrav som en unnskyldning for å sette opp utlånsrentene.

– Det er viktig å sikre seg for eventuelle nedgangstider, men det er ikke slik at bankene kan dekke seg bak dette og bruke det som unnskyldning for renteoppgang, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Norske banker har levert svært gode resultater i høst, og Sparebank 1 Midt-Norge-sjef Finn Haugan har sagt at «vi er inne i en gullalder». Nylig la finanskonsernet DNB fram et resultat som var én milliard kroner bedre enn ventet.

Les også: – Norske banker tjener penger ved å skru opp prisene

– Vi må ha gode reguleringer som sikrer bankene solide buffere for nedgangstider, men det er også viktig for oss å ivareta forbrukernes interesser, sier Jensen.

Jensens forgjenger Sigbjørn Johnsen (Ap) signaliserte i vår at bankene måtte holde mer egenkapital bak boliglån, de såkalte boliglånsvektene, noe som blant annet førte til flere rentejusteringer.

Les også: Oppfordrer til å bruke bankbytte som rentebrems

– Det er ingenting som tyder på at de økte rentemarginene er nødvendige på grunn av boliglånsvektene. Men dette er det bankene som må vurdere, overfor seg selv og egne kunder. Bankkundene har dessuten mulighet til å signalisere hva de mener er rimelig og urimelig gjennom sin atferd og ved å bytte bank, sier Siv Jensen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus