Meny

Hydro-salget kan ha utløst kroneraset

KRONESMELL: Hydro-salget tirsdag gjorde at kronen svekket seg ytterligere. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vales massive nedsalg av Hydro-aksjer tirsdag kan ha bidratt til det kraftige fallet i kronen det siste døgnet, mener seniorøkonom.

Det brasilianske gruveselskapet Vale gjennomførte tirsdag morgen et massivt nedsalg av aksjer i det norske aluminiumsselskapet Norsk Hydro. Vale solgte Hydro-aksjer for over 10,18 milliarder kroner.

I ettertid blir det store salget brukt som forklaring på at kronen i løpet av svært kort tid falt med over ni øre mot euro tirsdag. Tidlig på morgenen tirsdag kostet en euro rundt 8,24 kroner. Noen timer senere kostet en euro 8,33 kroner.

«I markedene ble det spekulert i at den utenlandsk baserte selgeren av aksjene, som mottar norske kroner, vil kjøpe valuta. Kjøperne som for en stor del var utlendinger, må kjøpe kroner for å betale for aksjene», skriver seniorøkonom Kyrre Aaamdal i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag

«Selv om det ikke er åpenbart at salget av aksjeposten skal føre til nettosalg av kroner, var det nok flere som fryktet nettopp det, og krone mot euro skjøt i været», skriver Aamdal.

Han mener noe av svekkelsen som kom etter klokken ni tirsdag derfor kan være en reaksjon på salget av Hydro-posten.

Les også: Tror kronen kan svekke seg ytterligere

«Den importveide kronekursen er likevel på sitt svakeste siden ettersommeren 2009. Kursen er i øyeblikket 5,6 prosent svakere enn det Norges Bank la til grunn for fjerde kvartal i år», skriver han videre.

Aamdal peker på at svake svenske inflasjonstall som ble sluppet i går, og at dette bidro til en ytterligere svekkelse av både den norske og svenske kronen mot euro.

Skal opp

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets sa til DN.no tirsdag at de tror at kronen nå vil styrke seg.

- Vi har på kort og lengre sikt en forventning om at kronen styrker seg, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til DN.no.

Østnor opplyser at meglerhuset estimerer at kronen i løpet av én og tre måneder vil styrke seg til henholdsvis 8 og 7,90 mot euro. Det tilsvarer en økning på 3,5 prosent på én måned og fem prosent på tre måneder.

- Norsk økonomi bremser, men dette har vært bakt inn i prisen lenge. En så svak krone svarer ikke til de fundamentale forholdene vi ser i norsk økonomi, sier Østnor.

Les også:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus