Meny

To bom på rad for Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen må trolig utsette det planlagte rentehoppet neste sommer, mener økonomer i Sparebank 1 Markets og Handelsbanken. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank har overvurdert prisveksten denne høsten. Flere analytikere mener nå at neste års renteøkning må utsettes.
Mens Norges Bank i sommer ble tatt på sengen av en kraftig økning i prisveksten, har sentralbanken så langt denne høsten blitt overrasket over at prisveksten har vært lavere enn ventet.

Mandag viste tall fra Statistisk sentralbyrå at kjerneinflasjonen tok seg litt opp igjen i oktober etter det kraftige fallet måneden før. Inflasjonen er imidlertid fortsatt betydelig lavere enn Norges Banks har anslått de to siste månedene.

Nå spår derfor flere analytikere at sentralbanken blir nødt til å utsette neste sommers planlagte rentehopp.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets peker på at sentralbankens prognose har ligget godt over den faktiske inflasjonen de to siste månedene. Og at prognosen for november trolig også ligger for høyt.

- Jeg har vanskelig for å tro at Norges Banks prognose skal bli innfridd med det første. Og jeg tror de kommer til å revidere sin prognose. Det er også litt av grunnlaget for hvorfor vi tror at Norges Banks rentebane kommer til å bli lavere, sier Syed til DN.no.

Han tror sentralbanken nå vil vente til slutten av neste år før renten vil bli satt opp.

Tror på senere renteoppgang

Makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets peker også på at sentralbanken nå har overvudert inflasjonen to måneder på rad.

- I tillegg ser vi også tegn på svakere utvikling i realøkonomien sammenlignet med sentralbankens forventninger, boligprisene har falt markert, kredittveksten bør trende nedover siden både bedrifter og husholdninger planlegger å redusere kredittetterspørselen, forbrukertilliten har falt til lave nivåer og til slutt; ECB kuttet renten i forrige uke.

- På bakgrunn av dette tror vi Norges Bank vil utsette renteøkningen den har planlagt neste sommer. På dette tidspunktet venter vi at den første renteøkningen kommer i desember neste år, skriver Hov i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener på sin side at de langsiktige vurderingene ikke nødvendigvis vil bli endret av at sentralbanken har bommet på inflasjonen de to siste månedene.

- Dels underbygger dagens tall at Norges Bank ikke trenger å være bekymret for at inflasjonen tar fart slik det kunne se ut etter augusttallene og dels er det ingen umiddelbar fare for at inflasjonen skal avta mer markert. I forhold til rentemøtet i desember er inflasjonen litt lavere enn Norges Bank la til grunn i september, men de langsiktige vurderingene trenger ikke å bli vesentlig endret. Svakere krone trekker i retning av tidligere renteoppgang, men rentekutt fra ECB og lavere renter ute trekker i motsatt retning, skriver Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets mandag.

Kronen kan gi tidligere renteoppgang

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på sin side på at svak kronekurs kan trekke opp rentebanen, selv om inflasjonen har vært lavere enn ventet denne høsten.

- Alt annet likt vil oktobertallene trekke ned inflasjonsanslaget og rentebanen litt. På den andre siden er kronen fire prosent svakere enn ventet av Norges Bank og det vil trekke inflasjonen opp i Norges Banks anslag fremover, det tilsier høyere renteprognose, sier Bruce til TDN Finans.

Han mener renteprognosen er avhengig av de andre nøkkeltallene for økonomien frem mot jul.

- Dersom disse er svake vil det ikke bli noen oppjustering. Akkurat nå vil jeg si at kronen trekker rentebanen mer opp enn inflasjonen trekker den ned, sier Bruce til TDN Finans.

Les også:

Prisveksten øker igjen

- Boligprisfallet gir to rentekutt neste år

Tror sentralbanksjefen kommer til å gjenta seg selv mange ganger

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus