Sentralbanksjefen ikke bekymret for boligprisfall

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er grunn til bekymring dersom boligprisene og gjeldsnivåene fortsetter å stige. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er grunn til bekymring dersom boligprisene og gjeldsnivåene fortsetter å stige. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier Norges Bank ikke er bekymret for et fall i boligprisene og at dette er noe norsk økonomi kan leve med over en lengre periode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olsen sier i et intervju med den amerikanske næringslivsavisen Bloomberg at banken vil unngå beslutninger som kan bidra til å drive boligprisene i Skandinavias rikeste økonomi videre opp.

– Vi blir bekymret dersom boligprisene og gjeldsnivåene fortsetter å stige. Det trenger ikke å være urovekkende med et moderat fall i boligprisene, sier Olsen.

Det norske boligmarkedet har for første gang på et halvt tiår vist tegn på at det ikke lenger er like brennhett, en periode hvor styringsrenta har vært svært lav, noe som i sin tur har bidratt til at prisene har steget kontinuerlig.

Les også: Boligspådommene som ikke slo til

Forrige uke valgte Norges Bank å holde styringsrenta uendret på 1,5 prosent og Olsen holdt fast på at det ikke ligger an til noen renteøkning på denne siden av sommeren 2014. Ifølge Bloomberg spår Olsen en viss tilstramming når økonomien igjen tar seg opp, trolig til sommeren.

– Det er viktig å innse at spesielt for husholdningene kan det komme en reaksjon med prisfall over en lengre periode uten at økonomien går inn i en resesjon. Selv om vi får et fall i boligprisene på årlig basis, trenger ikke det å føre til en kjede av negative impulser i den norske økonomien, sier Olsen.

Les også: Hold ditt eget rentemøte

Personvernpolicy