Økonom: - Trist for fremtidens pensjonister

LITE DISKUTERT: Folk snakker generelt mye om pensjon, bare ikke ved ansettelser. Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)
LITE DISKUTERT: Folk snakker generelt mye om pensjon, bare ikke ved ansettelser. Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)

Ni av ti diskuterer ikke pensjon med arbeidsgiver når de bytter jobb, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta
Write content here

Folk snakker ikke nok om pensjon, viser en ny undersøkelse fra Respons Analyse og Sparebank 1, der 1000 personer deltok.

– Folk snakker mye om det, bare ikke ved ansettelser, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i Sparebank 1 i en pressemelding.

Det at arbeidstakere i dag er så lite opptatt av hva arbeidsgiveren tilbyr i tjenestepensjon kan gjøre at de går glipp av store beløp i fremtiden.

– Dette er for så vidt oppsiktsvekkende og litt trist med tanke på fremtidens pensjonister, mener Myrmo.

Les også: – Alle bør spare to årslønner til pensjon

Snakk om pensjon

Tjenestepensjonen må være lik for alle på en arbeidsplass. En arbeidsgiver har ikke lov å betale ulikt inn for den enkelte, som de kan gjøre med lønn.

Undersøkelsen viser at tre av fire snakker om pensjon i hverdagen, men kun én av ti har diskutert eller diskuterer det med arbeidsgiver.

36 prosent av nordmenn snakker om pensjon med ektefelle og partner, 35 prosent med kolleger på jobben og 28 prosent snakker med venner.

Mens blant unge under 34 år svarer 40 prosent at de gjerne snakker med foreldre/besteforeldre.

– Det er påfallende at de som er opptatt av temaet i hverdagen i så liten grad snakker med arbeidsgiveren sin om det samme, sier Myrmo.

Hun mener derfor det er viktig at nordmenn snakker sammen om hva de har krav på, for på den måten å finne ut hva de har å rutte med når de blir eldre.

– Å ta opp pensjon på jobben er viktig fordi det kan gi mulighet for å fremforhandle en forbedret avtale, som vil kunne komme alle ansatte i samme bedrift til gode i fremtiden, mener Myrmo.

Les også: LO ber Erna overkjøre Frp om pensjon

Spar selv

Summen du får som pensjonist er det du får fra staten (folketrygden), summen som arbeidsgiver har spart opp for deg, og det du har spart selv.

Hvor du jobber og hvor gode pensjoner din arbeidsgiver tilbyr, påvirker din økonomi i fremtiden.

– Du må spare mye av lønnen din selv for å kompensere for en dårlig tjenestepensjonsordning fra arbeidsgiver, forklarer Myrmo.

Les også: Tre av ti tar ut pensjon før 67

Undersøkelsen viser også at bare én av tre tror de vil få god nok økonomi når de trekker seg tilbake fra arbeidslivet.

– Når folk tror dette, og vi samtidig vet at pensjonene fra Folketrygden kommer til å bli lavere i fremtiden, bør de ansatte absolutt løfte opp temaet på jobben, anbefaler Myrmo.

Personvernpolicy