Timeglasset renner ut i USA

Demokratenes leder i Senatet, senator Harry Reid. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/NTB scanpix.
Demokratenes leder i Senatet, senator Harry Reid. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å heve USAs gjeldstak går ut torsdag. Senatet nærmer seg en enighet, men det er fortsatt i det blå om Republikanerne i Representantenes hus gir etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harry Reid, leder for Demokratene i Senatet, sier det er gjort store fremskritt i budsjettforhandlingene. Men de er fortsatt ikke helt i mål.

Reid og den republikanske gruppelederen Mitch McConnell skrur nå, med kniven på strupen, sammen en avtale. Der ligger det an til at gjeldstaket heves nok til å sikre USAs lånebehov fram til minst midten av februar 2014.

I tillegg innebærer skissen finansiering av budsjettet til midten av januar, samt en rammeavtale for nye budsjettforhandlinger på tampen av året, ifølge Politico.

Misligholder

Blir ikke gjeldstaket hevet innen torsdag, vil ikke regjeringen være i stand til å ta opp nye lån, og landet vil dermed misligholde gjelden sin. Dette kan få dramatiske følger for verdensøkonomien.

Les også: Fremskritt i budsjettsamtalene i USA

Store deler av offentlig sektor i USA har stått stille i to uker nå, og det røyner på for de hundretusenvis av ansatte som ikke får lønn. Også internasjonalt er det stor uro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart akkurat når USA vil misligholde gjelden om det ikke blir en avtale i Kongressen. Finansdepartementet har uttalt at det ikke kan gi garantier etter 17. oktober, men flere medier nevner 1. november som en mulig dato for når pengesekken er tom.

Vanskelig

Senatsskissen det ser ut at det kan bli enighet om, blir utrolig vanskelig å selge til republikanerne i huset. Avtalen inneholder ingen langsiktig løsning på budsjettuenigheten og Obamas helsereform.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uforsonlig gruppe i partiet insisterer på å sette endringer i Obamas helsereform som betingelse for en løsning på budsjettstriden. Presset øker derfor nå på Republikanernes flertallsleder i huset, John Boehner.

Les også: Ingen løsning i Washington i helgen

Svein Melby, USA-ekspert ved Institutt for Forsvarsstudier, blir overrasket om det ikke blir en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan bli enighet i Senatet i dag. Og da tror jeg John Boehner vil sende den til avstemning i Representantenes hus. Gjør han det, vil den bli vedtatt. Det står og faller på om han tar den politiske belastningen det vil være å sende avtalen til avstemning, sier Melby til NTB.

Straffet

Republikanerne trenger et fikenblad for at det ikke skal se ut som et totalt nederlag, understreker USA-ekspert Jan Arild Snoen.

– Det Republikanerne ser ut til å få i Senatet er veldig lite. Jeg antok at fikenbladet skulle være fjerning av en skatt på medisinsk utstyr. Kanskje kan Boehner forsøke å få dette inn, sier Snoen til NTB.

Republikaneren blir nå straffet av velgerne på grunn av budsjettstriden. Et klart flertall mener de har ansvaret for den dramatiske situasjonen. En fersk måling gjort for Washington Post og ABC News viser at 74 prosent er misfornøyd med Republikanernes håndtering av saken, mens 53 prosent er misfornøyd med Obama. Mange republikanske ledere frykter konsekvensene av misnøyen i mellomvalget neste høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selge som seier

Tea Party-medlemmene på høyresiden i partiet har i månedsvis drevet Boehner opp i et hjørne.

Nå blir han tvunget til å ta valget mellom å si ja til en avtale fra Senatet eller risikere store politiske og økonomiske konsekvenser, skriver Politico.

Boehner må forsøke å selge til sine egne at det er en seier om partiet får gjennomslag for forhandlinger om neste års budsjett, og at perioden med heving av gjeldstaket kun varer til midten av februar, ikke ett år som Demokratene ønsker.