Budsjettmøte i Det hvite hus utsatt

President Barack Obama prøver å høre hva som blir sagt under et besøk mandag hos Marthas Table, som serverer mat til fattige i Washington. Obama skulle senere samme dag møte Demokratene og Republikanerne i Senatet i Det hvite hus for å høre om det blir en løsning på landets budsjettstrid. Foto: Kevin Lamarque / Reuters /NTB scanpix.
President Barack Obama prøver å høre hva som blir sagt under et besøk mandag hos Marthas Table, som serverer mat til fattige i Washington. Obama skulle senere samme dag møte Demokratene og Republikanerne i Senatet i Det hvite hus for å høre om det blir en løsning på landets budsjettstrid. Foto: Kevin Lamarque / Reuters /NTB scanpix.

USAs president Barack Obama møter mandag lederne for Demokratene og Republikanerne i Senatet i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men møtet, som skulle begynne klokken 21 norsk tid, er blitt utsatt, opplyste Det hvite hus cirka en halv time før planlagt møtestart.

– Møtet er utsatt for å gi lederne i Senatet tid til å fortsette å gjøre viktig framgang, het det i en kort melding fra Det hvite hus.

Møtet kommer etter at de to senatslederne, demokraten Harry Reid og republikaneren Mitch McConnell, hadde et halvtimes møte mandag morgen amerikansk tid, og etter at det ble meldt om fortsatte forhandlinger i tiden fram mot møtet med president Obama.

Etter møtet mandag morgen sa Reid at han håpet å kunne presentere en plan for å gjøre slutt på den 14 dager lange delvise stengingen av det sentrale regjeringsapparatet i USA.

Tilbakeholden Obama

Obama selv sa i en kommentar at det virker som det er gjort framgang, men at han først i møtet ville se om det er virkelig framgang.

Han sa han håpet samarbeidsånden ville gjøre at partene nærmet seg en løsning de neste timene. Han sa også at han erkjente at motsetningene ikke kan overvinnes umiddelbart.

Presidenten understreket at dersom Republikanerne ikke er villige til å legge noen av innvendingene sine til side, er det stor risiko for at USA ikke vil kunne overholde sine forpliktelser.

Han sa at stengingen av deler av regjeringsapparatet allerede har skadet USAs økonomi, og at skadene vil bli mange ganger større om USA ikke holder sine internasjonale forpliktelser.

24 timer

Tidligere mandag sa en rådgiver for Demokratene i Senatet at en avtale kan være oppnåelig i løpet av 24 timer.

Uenigheten skal ha dreid seg om to viktige punkter: Hvor langvarig en heving av gjeldstaket skal være, og om punkter i loven som skal åpne for at regjeringsapparatet igjen kan begynne å fungere.

Optimister

Flere politikere som CNN har snakket med, var optimistiske. Demokratenes leder Harry Reid sa han har tro på en løsning.

– Jeg har hatt produktive samtaler med Republikanernes gruppeleder. Våre diskusjoner var substansielle, og vi kommer til å fortsette disse diskusjonene. Jeg er optimistisk med tanke på en løsning, sa Reid etter søndagens møte med republikaneren McConnell.

Til tross for at det er Columbus-dagen mandag, en nasjonal fridag i USA, fortsetter samtalene for fullt. Fristen for en heving av USAs gjeldstak går ut torsdag. Uten en heving vil USA kunne få store problemer med å betale avdrag på sin utenlandsgjeld, noe som vil skape stor uro internasjonalt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus