DNB og Oljefondet på listen over atomverstinger

PÅ VERSTINGLISTEN: DNB er sammen med blant annet oljefondet kommet med på listen over verstingene når det gjelder investeringer i selskaper som produserer atomvåpen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
PÅ VERSTINGLISTEN: DNB er sammen med blant annet oljefondet kommet med på listen over verstingene når det gjelder investeringer i selskaper som produserer atomvåpen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Det norske oljefondet og DNB er å finne på verstinglisten i en ny rapport om investeringer i selskap som produserer atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten «Don't Bank on the Bomb» er utarbeidet av den nederlandske fredsorganisasjonen IKV Pax Christie, som har kikket verdens 298 ledende finansinstitusjoner og investeringsfond etter i kortene.

Rapporten konstaterer at disse institusjonene har bidratt med nærmere 1.900 milliarder kroner i selskap som produserer atomvåpen, enten gjennom lån, investeringer eller kapitalforvaltning.

Verstingliste

Statens Pensjonsfond Utland er å finne på verstinglisten, med investeringer på nærmere 8,5 milliarder kroner i selskap som er involvert i produksjon, vedlikehold og modernisering av atomvåpen.

DNB er også å finne på verstinglisten med investeringer på drøyt 300 millioner kroner i slike selskap.

– Norske finansinstitusjoner er nødt til å ta ansvar og ekskludere alle selskaper som er involvert i produksjon av dette mareritt-våpenet. Oljefondet, som forvalter våre felles verdier, har et spesielt ansvar her. Disse våpnene utgjør en enorm risiko for menneskeheten, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.

Les også: - Norge kan gå fra oljenasjon til miljønasjon - hvis vi vil

DNB sier i en kommentar at listen ikke lenger er riktig for deres vedkommende.

– Etter at denne undersøkelsen ble gjennomført, har DNB oppdatert sine retningslinjer for samfunnsansvar i kredittvirksomheten, og vi ville derfor ikke ha havnet på denne listen dersom undersøkelsen ble gjort i dag, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til NTB.

Også rapporten peker på at DNB i det øyeblikk rapporten ble skrevet, var i ferd med å endre sin politikk.

Ros til Storebrand

Storebrand er å finne blant de 13 selskapene på skrytelisten i rapporten og berømmes for sine etiske retningslinjer for investeringer.

– Storebrand fortjener ros og honnør for å ta aktivt avstand fra masseødeleggelsesvåpen, sier Tørres.

Les også: Sørkoreansk politiker tror på ny kald krig

Hun oppfordrer andre norske finansgiganter til å følge etter, og mener at det i utgangspunktet ikke er noe å si på de etiske retningslinjene oljefondet opererer etter.

– Men de må praktiseres slik at de utelukker alle selskaper som er involvert i atomvåpenproduksjon, sier Tørres.

Troner øverst

Aller øverst på verstinglisten troner de amerikanske investeringsbankene Goldman Sachs og Morgan Stanley, sammen med Royal Bank of Scotland, franske BNP Paritas, Deutsche Bank, UBS og Credit Suisse.

Les også: Oljefondet kan tape mer enn et helt statsbudsjett

Statens Pensjonsfond Utland havner på verstinglisten som følge av sine investeringer i selskaper som Aaecom, Babcock International, Fluor, Huntington Ingalls, Rockwell Collins, Rolls-Royce, SAIC, Thales, ThyssenKrupp og URS, som alle kan knyttes til produksjon av atomvåpen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus