Kronen raser

KRONEN FORTSETTER Å STUPE: Den norske kronen blir stadig svakere målt mot utenlandsk valuta. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
KRONEN FORTSETTER Å STUPE: Den norske kronen blir stadig svakere målt mot utenlandsk valuta. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Inflasjonen i september var langt svakere enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den underliggende prisveksten i september kom inn langt svakere enn ventet, viser de månedlige inflasjonstallene Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.

Den underliggende prisveksten, målt ved kjerneinflasjonen, var på 1,7 prosent i september.

På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 2,3 prosent, ifølge TDN Finans.

Les også: Norge øker fallhøyden

Dermed faller kronen kraftig mot alle de store valutane. Svakere inflasjon betyr isolert sett at behovet for å heve renten minker. Euroen er nå på det dyreste nivået på nesten tre år.

  • Kronen faller med rundt syv øre mot euro bare minutter etter at inflasjonstallene ble offentliggjort. En euro koster i skrivende stund 8,18 kroner etter å ha blitt handlet til i overkant av 8,10 kroner før tallene ble kjent.
  • Mot dollar faller kronen fra rundt 5 øre fra i overkant av seks kroner til 6,05 kroner
  • Mot pundet faller kronen rundt ni øre til 9,65 kroner kroner for en euro

Viktig mål

Inflasjonsutviklingen er helt sentralt for aktørene i rente- og valutamarkedene. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten. KPI-JAE, omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på denne underliggende prisveksten. Dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser.

Les også: Vil slette særnorske bankkrav

I august viste den månedlige prisstatistikken fra Statistisk sentralbyrå at den underliggende prisveksten i Norge, målt ved kjerneinflasjonen, var på 2,5 prosent, altså helt på målet som Norges Bank har for rentesettingen. Målet ble nådd flere år før sentralbanken selv ventet.

Svakere enn ventet

Makroøkonom Camilla Viland i DNB Markets forventet en inflasjonsvekst på 2,2 prosent, mens fasit ble altså en inflasjon på 1,7 prosent i september.

– Det var betydelig svakere enn ventet, og illustrerer at noe av den oppgangen vi har hatt tidligere var midlertidig. Vi ser at markedet reagerer ganske kraftig, sier hun til DN.no.

Les også: – Det er klart at det kan være fristende

Når det underliggende inflasjonstrykket likevel ikke er så høyt, reduseres også renteforventingene, ifølge henne.

– Alt annet like, borger dette for at Norges Bank kan utsette rentehevingen eller senke rentebanen, sier hun.

Les også: Kronen i helspenn før viktig tall

Avviket på over ett halvt prosentpoeng i forhold til konsensus på 2,3 prosent, og hennes eget på 2,2 prosent, er heller ikke daglig kost.

– Normalt ligger forventningene tetter på konsensus. Her ser vi en umiddelbar svekkelse på inntil åtte ør mot euro, og det illustrere at det er en større overraskelse enn normalt, sier Viland.

Les også: Kronen i helspenn før viktig tall

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus