Her er boligtypene som trosser markedet

SENTRUMSNÆRT: En bygård på St. Hanshaugen ble solgt over takst fordi den var innflytningsklar. (Foto: NTB scanpix)
SENTRUMSNÆRT: En bygård på St. Hanshaugen ble solgt over takst fordi den var innflytningsklar. (Foto: NTB scanpix)

Når markedet bremser opp, blir skillet mellom gode og dårlige objekter tydeligere. - Boligmarkedet er brutalt, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligkjøperne har blitt mer forsiktige, og mange analytikermiljøer forventer nå at prisene kan falle fremover.

Og denne uken la meglerbransjen frem tall som viste den største septembernedgangen i faktiske boligpriser siden krisehøsten i 2008.

Likevel er det fullt mulig å selge boligen sin med god fortjeneste, så lenge du tar de rette grepene. Det er oppussingsobjekter i familievennlige strøk, og innflytningsklare sentrumsleiligheter som oftest går over takst, mener ekspertene.

350.000 over takst

Denne toromsleiligheten i Arctanders Gate i Oslo er et godt eksempel på dette, og ble solgt for 350.000 kroner over takst.

Denne leiligheten i Gamlebyen ble solgt for 350.000 over takst.

Foto: Privatmegleren Denne leiligheten i Gamlebyen ble solgt for 350.000 over takst.

- Leiligheten var helt strøken da det var visning. Jeg ba dem sparkle og male i tillegg til å fikse på litt småting for å gjøre klar leiligheten. Det er svært viktig at leiligheten ser plettfri ut om du vil selge den over takst, sier Ståle Helland i Privatmegleren. Det var han som solgte den 52 kvadratmeter store leiligheten i Gamlebyen.

Toromsleiligheten, som også har hage, hadde en prisantydning på 2.500.000. Den ble solgt for 2.850.000 kroner.

- Bruk stylingbyrå

- Stylingbyråer og innkjøp av nye møbler er gode tiltak for å få solgt boligen over takst. Ofte har man møbler som er praktiske og passer egne behov. Har du for eksempel en stor, svart skinnsofa som barna dine leker på, bør du vurdere å kaste den og heller kjøpe inn en mindre, lysere sofa for å få maks ut av leiligheten på bilder og visning, sier megleren.

- De leilighetene som selges over takst er de der alle de små detaljene er på plass. Innflytningsklare leiligheter som ser plettfrie ut på visning er populære, sier Helland.

Luft solgte 100.000 over takst

En annen leilighet som ble solgt over takst, var enda en toroms, denne gangen på St. Hanshaugen.

Denne to-romsleiligheten på St. Hanshaugen ble solgt for 100.000 over takst.

Foto: Privatmegleren Denne to-romsleiligheten på St. Hanshaugen ble solgt for 100.000 over takst.

- Denne leiligheten hadde store, tunge møbler, en gigantisk TV, og var rett og slett en gutteleilighet. Her ble hele leiligheten tømt før den også ble stylet av et byrå. Dette for å få frem potensialet i leiligheten slik at den skulle treffe flest mulig kjøpere. Luft selger, sier Helland om leiligheten.

Leiligheten på St. Hanshaugen er på 47 kvadratmeter var taksert til 2.700.000 kroner, men ble solgt for 100.000 over takst, til 2.800.000.

- Ta deg tiden til å få leiligheten til å se bra ut. Rett opp i småfeil, sparkle og mal om nødvendig, sier Helland.

Riveklart bygg til 1,5 millioner over takst

Denne Grefsenboligen på 215 kvadratmeter, med svømmebasseng og en tomt på nesten ett mål var taksert til ti millioner, men ble solgt for 11.500.000.

Dette oppussingsobjektet gikk for én og en halv million kroner over takst.

Foto: Klaus Nordby Dette oppussingsobjektet gikk for én og en halv million kroner over takst.

- Det er to ting som gjør at denne boligen går over takst. Tomten er stor og romslig, og boligen ligger på en krembeliggenhet, høyt over havet og fantastisk utsikt. Selve bygget er riveferdig, og det krever mye oppussing, sier Helland.

950.000 over takst

I Treskeveien 10 på Manglerud ble denne treromsleiligheten solgt for nesten én million over takst. Den 62 kvadratmeter store boligen var taksert til 2.350.000 kroner, men ble solgt for 3,2 millioner.

Denne boligen på Manglerud ble solgt for nesten én million over takst.

Foto: OBOS Denne boligen på Manglerud ble solgt for nesten én million over takst.

- Leiligheten gikk over takst fordi objektet hadde god beliggenhet og stort potensial, sier Obos-megler Kristoffer Johannesen, som sto for salget av leiligheten.

Johannesen er også enig i at innflytningsklare leiligheter er attraktive, uansett markedssituasjon.

- Det kan vise seg at budgivere er mer villig til å gi litt ekstra for objekter som er innflyttingsklare, folk har mer lån og ønsker raskere overtagelser enn før. Det er lite ønskelig å betjene to lån dersom en skal selge egen leilighet i tillegg.

- Annonse er viktig

- Enda et godt tips for å selge en bolig over takst er; du må ha en annonse som ser bra ut og er riktig og godt skrevet. Det er viktig at annonsen appellerer til så mange som mulig. Gode bilder er ekstremt viktig. Også er det viktig å annonsere bredt, ofte er ikke Finn.no nok, sier Helland.

Grefsen-leiligheten som gikk 1,5 millioner over takst ble lagt ut på Finn.no, fikk sin egen hjemmeside for boligen, hadde avisannonser, i tillegg til at megleren selv kontaktet potensielle interessenter på sms og e-post.

- Brutalt marked

- Når markedet bremser opp, får du et tydeligere skille på de gode og dårlige objektene. Boligmarkedet er brutalt, og det er kun boligene som fortjener en god pris som får det, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Det er liten grunn til å tro at verken meglerne eller takstfolkene har feilvurdert leilighetene, sier Øye når han får presentert boligene over. Han er ikke overrasket over at disse har blitt solgt for mer enn takseringen skulle tilsi.

- Beliggenhet er ekstremt viktig, både når det gjelder kjøp av hus og leilighet. Trendene disse boligene representerer vil nok fortsette.

Han advarer oppussingsvillige boligkjøpere, og mener det er to ting man bør se opp for:

- Vær forsiktig med å pusse opp slik at boligen kun passer din egen smak. Det er de som ser bra ut for et bredt publikum som er lett å selge over markedsprisen. Mange er også i overkant optimistiske år de skal pusse opp. Det vil alltid koste mer enn du tror.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus