USAs budsjettkrise setter spor i Europa

Her spaserer visepresident Joe Biden og president Barack Obama inn til et senter for å kjøpe smørbrød, et forsøk på å vise sympati med de som er permitterte fra jobbene sine. Foto: NTB scanpix
Her spaserer visepresident Joe Biden og president Barack Obama inn til et senter for å kjøpe smørbrød, et forsøk på å vise sympati med de som er permitterte fra jobbene sine. Foto: NTB scanpix

Budsjettstriden i USA har satt landet på hold. Dermed spøker det også for at den etterlengtede frihandelsavtalen mellom USA og EU kommer på plass neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har hele tiden visst at det er meget ambisiøst å få frihandelsavtalen i havn i 2014. Avtalen er svært omfattende, og på grunn av budsjettkrisen i USA, skal vi være heldige om det lykkes, sier europaminister Nick Hækkerup (Socialdemokraterne) til Ritzau.

USA avlyste brått fredag de lenge planlagte forhandlingene i Brussel om en frihandelsavtale mellom EU og USA. Avtalen vil skape verdens største frihandelsavtale når den er på plass.

Tollsatsene landene imellom er ikke lenger så høye, men tekniske forskjeller, standarder som ikke er avstemt og avvikende sikkerhetskrav krever tid og skaper fordyrende barrierer.

Les også: Få tilnærminger i budsjettstriden i USA

Frustrasjon

Frustrasjonen over tapt tid er dermed økende både for Europa og USA.

– Alle meldinger vi får er at amerikanerne også enormt gjerne vil ha denne avtalen, de ser også et kjempestort økonomisk potensial for begge parter, sier den danske europaministeren.

Byråkratene som skal jobbe med avtalen er permittert.

Viktige deler av USAs statsapparat er lammet på grunn av budsjettstriden i landet. Statsansatte som ikke er knyttet til akutte funksjoner er permittert. Dette har pågått siden 1. oktober, og foreløpig er det få tegn til tilnærminger mellom Republikanere og Demokratene i Kongressen.

I USA er om lag 800.000 statsansatte blitt permittert som følge av budsjettkrisen.

Striden har liten appell blant den vanlige amerikaner, og politikerne gjør det de kan for å tekkes velgerne. Fredag ble det klart at alle de permitterte skal få etterbetalt lønn så snart krisen er over.

Lørdag ble det også klart en stor andel av alle de sivilt ansatte i forsvarsdepartementet i Pentagon skal tilbake på jobb mandag.

Les også: Håp om republikansk godvilje i USA

Harde ord

Det er falt harde ord og spisse karakteristikker etter at striden oppsto.

Lørdag ba president Barack Obama i en radiotale Demokratene om gjøre en slutt på denne farsen, og godkjenne budsjettet slik at staten kan fortsette å fungere som normalt.

Situasjonen er blitt kalt «bananrepublikk» av frustrerte politikere, og kongresspolitikere til Demokratene har også tatt i bruk karakteristikker som «anarkister» om sine Republikanere-kolleger.

Presidentens reise til Bali og forumet for Asia-Pacific-økonomi lørdag, ble også avlyst som følge av utfordringene innenriks.

Les også: Budsjettstrid like fastlåst etter krisemøte i USA

Måtte unnskylde

Utenriksminister John Kerry måtte lørdag unnskylde situasjonen overfor de asiatiske landene. Han forsikret om at presidentens planer om et sterkere samarbeid mellom regionene slett ikke er svekket.

Samtidig uttrykker han bekymring for at USAs stilling i verdenssamfunnet kan bli svekket hvis den politiske krisen i Washington blir langvarig.

– Hvis den blir lang eller dette skjer igjen, vil folk begynne å stille spørsmål ved USAs vilje og evne til å holde stø kurs, sa Kerry lørdag. Han føyde raskt til at han ikke tror at krisen blir lang.

Det er Obamas helsereform som skaper budsjettproblemene. Republikanerne som er sterkt imot reformen, og bruker budsjettet for å skape problemer.

17. oktober får Kongressen en ny utfordring, da skal medlemmene votere over gjeldstaket for landet. Det må økes for at USA skal kunne betale regningene sine.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus