Økonomer tviler på regjeringens gjennomføringsevne

Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen kan få problemer med å gjennomføre alle prosjektene de borgerlige partiene er blitt enige om i samarbeidsavtalen. Det mener flere økonomer.  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen kan få problemer med å gjennomføre alle prosjektene de borgerlige partiene er blitt enige om i samarbeidsavtalen. Det mener flere økonomer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flere økonomer tviler på om den nye regjeringen vil klare å finansiere alle prosjektene de borgerlige partiene er enige om. Selv ikke ved å bruke mye oljepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brorparten av de større prosjektene som de borgerlige partiene ønsker å gjennomføre, vil bety økte offentlige utgifter, skriver Dagens Næringsliv.

Blant prosjektene finner man blant annet lærerløft i skolene, flere behandlingsplasser til rusavhengige, styrket behandlingstilbud i psykiatrien, mer penger til veiutbygging, økt politibemanning og økt satsing på kollektivtransport.

Samtidig skal skattene ned, noe som reduserer statens inntekter. Det blir en vanskelig balansegang.

– Jeg tror man kommer til å legge seg på en god økning i oljepengebruken, men det er ikke nok, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

Han mener det blir et problem å gjennomføre alle prosjektene, i alle fall på kort sikt.

– Mye av handlingsrommet i statsbudsjettet blir spist opp av at vi blir flere eldre her i landet. Kostnadene til pensjoner kommer til å øke mye de kommende årene, sier Bruce.

Han får støtte fra sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, som mener det først og fremst er tre ting som mangler i samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene.

– Det er størrelsen på skattelettelsene, hvor mye som skal kuttes, og hva partiene mener med «innenfor handlingsregelen». Om det tolkes som innenfor 4 prosentgrensen har du masse handlingsrom, men det betyr at budsjettet vil virke veldig ekspansivt, mener Jullum, som ikke synes det er ansvarlig å bruke 4 prosent av oljefondet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus