– Alvorlig for økonomien at USA stenger dørene

TUNGE TIDER: Barack Obama har mye å tenke på om dagen. (Arkivfoto: NTB scanpix)
TUNGE TIDER: Barack Obama har mye å tenke på om dagen. (Arkivfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvensene av at nesten en million amerikanske statsansatte må legge ned arbeidet, er allerede store, mener en norsk sjeføkonom. Han håper politikerne blir presset til å finne en løsning raskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen klarte ikke å vedta et midlertidig budsjett før fristen utløp ved midnatt natt til tirsdag. Dermed stenger store deler av USAs statsapparat.

– Konsekvensene er betydelige. Det er tjenester som ikke blir utført, og det merkes raskt. Arbeidsmarkedsstatistikken skulle egentlig ha kommet på fredag, men den uteblir nå. Uten slike signaler går markedet i blinde, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NTB.

Budsjettkrangelen står mellom demokratene og republikanere som ville bruke budsjettkrisen til å utsette innføringen av president Barack Obamas omfattende helsereform.

– Hvor lenge dette varer, kommer an på hvor hardbarkede politikerne er. Vi er mange som håper det blir kortvarig, men da må både velgerne, Wall Street og resten av markedet presse på, forteller Mork.

– Hele verdensøkonomien vil merke konsekvensene. Det er nesten en million mennesker som står uten lønn, og som ikke får gjort jobbene sin. Anslag går på at dette vil redusere USAs BNP med tre firedeler av én prosent, legger han til.