Offentlig virksomhet kan stoppe opp i USA

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid (i midten), etter en pressekonferanse om budsjettstriden i forrige uke. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid (i midten), etter en pressekonferanse om budsjettstriden i forrige uke. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske folkevalgte har mandagen på seg for å hindre at USAs offentlige myndigheter stenger fra tirsdag. Lite tyder på at de får det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nye budsjettår begynner 1. oktober. Uten et vedtatt budsjett blir verken lønninger eller regninger betalt. Av vel 2 millioner offentlig ansatte blir 800.000 umiddelbart berørt, anslår BBC. Virkningen kan bli verre for USAs skjøre, økonomiske oppgang.

Ett av svært få lyspunkter var en uttalelse fra republikaneren Kevin McCarthy, som i et intervju med Fox News antydet at hans parti ville presentere en ny plan med håp om å bli godtatt av demokratene i Senatet.

Vil ikke fire

Men verken Demokrater eller Republikanere ønsker å fire så mye som en tomme i den bitre budsjettstriden.

– Dette er den brente jords taktikk, hevdet kongressrepresentanten Tim Griffin fra delstaten Arkansas da en gruppe republikanere holdt en pressekonferanse hvor de beskyldte president Barack Obama for å stenge den amerikanske staten med overlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag og natt til mandag var det lite som tydet på at de to partiene jobbet hardt med å finne en kompromissløsning. Ingen folkevalgte var å se i kongressbygningen før langt utpå ettermiddagen.

Skylder på hverandre

I Representantenes hus ble det riktig nok gjort et enstemmig vedtak som skal sikre utbetaling av lønn til USAs soldater uansett hva som skjer. Men tiltaket ble tolket som et tegn på at de folkevalgte tviler på om budsjettstriden vil bli løst før tidsfristen.

Det var få tegn til at partene forsøkte seg på forhandlinger i siste liten, og i stedet virket de travelt opptatt med å legge skylden på hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kasteball

Forslaget om et provisorisk budsjett har gått som en kasteball mellom de to kamrene i Kongressen, der Demokratene kontrollerer Senatet, mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus.

Natt til søndag sendte Representantenes hus en plan om krisebevilgninger tilbake til Senatet. Bevilgningene ville gjort det mulig å fortsette de offentlige organenes arbeid også etter månedsskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er at et flertall av Republikanerne ikke vil vedta et budsjettforslag som også inneholder bevilgninger til Barack Obamas helsereform, kjent som Obamacare.

Spesielt den konservative Tea Party-bevegelsen har kjempet innbitt for å forhindre at reformen blir satt ut i livet. Republikanerne hevder at helseloven er til skade for næringslivet og fratar amerikanerne sin valgfrihet, og de støttes av den mektige farmasøytiske industrien.

Full stans

Forrige gang en fastlåst strid i Kongressen førte til en såkalt «Government Shutdown» var i 1995, da president Bill Clinton lå i konflikt med Republikanerne. Den gang ble Republikanerne straffet av velgerne, og Clinton gjorde et brakvalg året etter.

Selv om det provisoriske budsjettet ikke blir vedtatt og USA i teorien slipper opp for penger 1. oktober, finnes det måter å fortsette å drive regjeringsapparatet på i flere måneder. Blant annet skal det være mulig å låne fra pensjonsmidler.

Men amerikanerne vil likevel raskt merke at mange tjenester blir redusert, at museer og nasjonalparker stenger dørene, og at mange offentlig ansatte blir permittert.