Oljefondet kan tape mer enn et helt statsbudsjett

Oljefondsjef Yngve Slyngstad. Foto: NTB scanpix
Oljefondsjef Yngve Slyngstad. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondsjef Yngve Slyngstad advarer om at tapene kan bli enorme i fremtiden. Men han lover samtidig at det går bra til slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BERGEN: Oljefondsjef Yngve Slyngstad advarer torsdag studentene på Norges Handelshøyskole om at det kan bli enorme svingninger i verdien av oljefondet.

- Selv om fondets avkastning de siste årene har vært høy, må vi være forberedt på at det kan komme perioder med store verdifall, sier Slyngstad.

Kan tape 1500 mrd

Han er invitert til Bergen for å holde årets Lemkuhlforelesning for økonomistudentene.

Slyngstad viser til at det bare er få år siden vi så at nesten en fjerdel av verdien av fondet forsvant i løpet av et år. Fondet tapte 663 milliarder kroner i 2008.

Oljefondsjefen mener vi imidlertid må ta høyde for enda større tap i fremtiden.

- I 2008 svingte verdien ned med 23,4 prosent. Ser vi på de største historiske svingningene siden 1900 så ser en at svingninger i den størrelsesorden har inntruffet omtrent hvert trettiende år. Det trenger ikke å bety at det er 30 år til vi ser en tilsvarende svingning, sier Slyngstd

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med 5 000 milliarder i fondet, og med dagens aktivafordeling, vil et år på linje med det dårligste året de siste hundre årene, gi oss et verdifall på i underkant av 30 prosent eller nær 1500 milliarder kroner. Et år tilsvarende 2008 vil redusere fondets markedsverdi med nær 1200 milliarder. Det er like mye som et helt statsbudsjett. Det sier mye om hvor spesielt 2008 var i en historisk sammenheng, men også om hva vi må være forberedt på kan komme, sier Slyngstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil hente det inn igjen

Selv om advarselen gjør at Slyngstad kan mistenkes for å redusere fallhøyden for sin egen forvaltning av fondet, lover han samtidig at fondet skal klare å hente inn igjen det tapte. Og historien viser at fondet etter det enorme tapet i 2008, brukte bare litt over ett år før hele tapet var hentet inn igjen.

- Verdifallet i 2008 gikk ikke upåaktet hen, men konklusjonen var at fondets strategi står fast og at vi må akseptere at fondets kapital svinger, sier Slyngstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener fondets investeringsstrategi er så robust at vi om noen generasjoner knapt vil legge merke til de store tapene for fem år siden.

- Når våre barnebarn en gang i fremtiden vil bruke fondets avkastning, vil allikevel ikke svingningene i markedsverdi målt i norske kroner under finanskrisen være særlig synlig. Det er nettopp den store variasjonen i avkastningen som danner grunnlaget for en forventning om god avkastning for fondet på lang sikt, sier Slyngstad.