Bankene frykter hackertrusselen

BEKYMRET: - Vi merker at hacketrusselen mot norske banker er økende, og vi må bruke mer penger på å unngå dem, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB. Foto: DNB
BEKYMRET: - Vi merker at hacketrusselen mot norske banker er økende, og vi må bruke mer penger på å unngå dem, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB. Foto: DNB

Stadig flere nettangrep gjør at bankene må bruke store ressurser på sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skrev Dagens Næringsliv at Gjensidige nok en gang har vært utsatt for hacking.

Les saken: Hackere tok over Gjensidiges nettsider

Denne gangen første angrepet til at selskapets nettjenester var nede i tre timer. Gjensidige er ikke de eneste som sliter med slike trusler. I løpet av det siste året melder DNB at de har hatt over 20 angrep på sine nettjenester.

- Slike angrep er et økende, og er et stadig mer vanlig problem for europeiske banker, også her i Norge merker vi dette godt, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Han opplyser om at banken de siste årene har brukt stadig mer ressurser på å avverge og bekjempe angrep fra hackere.

Les også: Trojanere stjal 700.000 kroner fra nettbankkunder

Mer om dette temaet: – Pengene går alltid via et «Muldyr»

Rigger seg til

- De fleste av de angrepene som vi opplever klarer vi ganske lett å avverge. Vi har brukt store ressurser på å bygge opp god kompetanse rundt dette, i tillegg til at vi jobber tett med politiet for å ta de som angriper oss, sier Midteide.

Midteide og DNB er ikke alene i frykten for stadig flere hackerangrep. Også Nordea bekrefter overfor DN.no at de konstant jobber med å oppdatere sin sikkerhet, og at de bruker betydelige midler på dette. Tall fra Trend Micro viser at antallet pc-er, nettbrett og smarttelefoner med såkalte nettbankinfeksjoner har økt med hele 73 prosent mellom første og andre kvartal i år.

- Vi har ikke for vane å gå ut med akkurat hvor mye penger vi bruker på noe som helst, men jeg kan bekrefte at vi som Norges største bank bruker mye penger på å bekjempe slike problemer, sier Midteide.

Han peker på at bankene også jobber tett sammen for å å sikre seg mot angrep på nettjenester.

Trusselen følger teknologien

- Ettersom teknologien blir mer avansert blir også de kriminelle mer teknologisk bevisste, så derfor kan en si at det er en økning i slike angrep, men det er en logisk økning rett og slett fordi flere tjenester er elektroniske nå, sier seniorrådgiver Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Han mener bankene gjør en god jobb, men at brukerne fortsatt har litt igjen å hente på kunnskap rundt egen bruk av teknologi. Mange oppdaterer altfor sjelden programvaren på sine datamaskiner og er dermed mer mottakelige for inntrengere, understreker Thon.

- Sikkerhetsfolk vil aldri si at nå kan vi slappe av. Vi vil alltid mene at det er behov for å jobbe med internettsikkerhet. Når det er sagt er vårt inntrykk at bankene gjør en ganske god jobb med akkurat dette, sier han.

Les også: - Hackere kan "haike" inn i nettbanken din

Hackere tok over Gjensidiges nettsider

Student tapte 800.000 på finansielle veddemål

Personvernpolicy