– Boligmarkedet stiller høyere krav til megler

Tormod Boldvik, leder i NEF, mener det er positiv at meglerne nå må følge opp kjøperne tettere. Foto NEF
Tormod Boldvik, leder i NEF, mener det er positiv at meglerne nå må følge opp kjøperne tettere. Foto NEF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kjøligere boligmarked gjør jobben vanskeligere for meglerne, som dermed må yte mer, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Bra, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Langt perspektiv og is i magen

NEF har gode råd for både kjøpere og selgere i dagens marked.

– Selgere bør være forberedt på at det tar lengre tid. Vær tålmodig og sørg for at du engasjerer en eiendomsmegler som tar godt vare på interessentene og følger opp.– Mange får et godt salg etter andre og tredje visningshelg. Husk at hva naboen fikk for leiligheten i fjor, ikke lengre har noe å si. Jeg har hørt om flere selgere som har vært mentalt forberedt på budkrig, og blir litt skuffet når de får prisantydning.

– Husk, prisene er høyere enn i fjor. Det er bare følelsen som er annerledes.

– Det er viktig å ha et langt perspektiv som kjøper. Tidligere tjente man nesten alltid penger på å selge, selv om man bare hadde sittet på boligen i noen år.

– For mange kjøpere kan det også være lurt å vurdere kravene sine. Objekter som ser strøkne ut, har ofte flere kjøpere enn de hvor den siste finishen ikke er helt på plass. Det kan være lurt å ikke stå i kø hvor alle andre står i kø.

De siste månedene har Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) rapportert om en utflating i boligmarkedet.

Nå går ikke lenger alle boliger over prisantydning. Flere boliger selges til og med under takst.

– Jeg tror at i et normalt balansert marked vil noen boliger selges til prisantydning, andre under og over prisantydning. I en lang periode har mange boliger gått over prisantydning. Nå ser vi at det varierer mer. Det er ikke slik at vi har rapportert om noe boligprisfall, heller en utflating. Nå er det en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, sier Tormod Boldvik, leder i NEF, til ABC Nyheter.

– Hva synes du om prissettingen i dagens marked med tanke på at flere boliger selges under takst?

– Jeg synes prisfastsettelsen jevnt over er god fra meglernes og takstmennenes side. I en normalsituasjon er også prisen ganske markedsavhengig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Færre budkriger - topprisene stuper

Mer krevende å være megler

Boligmarkedet har fått mye negativ oppmerksomhet i det siste. I tillegg fremstår bankene som mer restriktive.

– Dette fører til at de fleste går en ekstra runde med seg selv før de kjøper og er mer bevisste hva de legger inn bud på, sier Boldvik, sier han og påpeker at det er en årsak til at det kan ta lengre tid å få solgt boliger.

Boldvik mener dette er med på å gjøre jobben til meglerne mer krevende.

– Det er opplagt at i et bedre balansert marked må meglere bruke mer tid på å ta vare på kjøperne. Det er vi, og mange andre, godt i gang med. Utflatingen i markedet betyr at meglerne må være mer tålmodig. Tidligere har kjøperne omtrent stått i kø. Nå blir det stadig viktigere at kjøpere får mye oppmerksomhet fra megler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så meglerens jobb har blitt vanskeligere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå stiller markedet større krav til megleren. Det er vi glade for.

Les også: Sterkere boligprisvekst enn normalt

Glad for holdningsendring

Fagdirektør i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen ser flere positive sider med at meglerne i høyere grad må prestere.

– Ofte har det vært slik at en bolig kan bli lagt ut på Finn og så blir den solgt formiddagen etter første visning. Da har boligkjøpere strengt tatt én natt mellom visning og avgivelse av bud, sier han til ABC Nyheter.

Han forteller at Forbrukerrådet har fått flere henvendelser fra folk som ikke har fått oppfølging fra megler.

– De har ikke hatt anledning til å delta i budrunde. De er skuffet over å ikke hatt fått by, og selger kan ha gått glipp av en høyere pris, sier Bartholdsen og legger til:

– Boldvik peker på at det å yte bedre service kan være konstruktivt når det gjelder å få en god pris, men hvis det også er utrykk for holdningsendring, er vi glade for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksperter er usikre på bolighøsten

Boligen, ikke eiendomsmegleren

Likevel mener Bartholdsen i Forbrukerrådet at det bør være boligen som avgjør hvorvidt det blir et salg eller ikke, og ikke eiendomsmegleren.

– For alle parter i bolighandelen tenker jeg at det bør være kvaliteten på boligen og ikke markedsføringstiltak som utlyser viljen til å by.

Han påpeker at Forbrukerrådet lenge har vært kritiske til omfanget av reklame og styling rundt boligsalget. Han understreker også at Forbrukerrådet lenge har etterlyst mer fakta og informasjon rundt tilstand og utbedringskostnader som eieren må påkoste i nær framtid.

Les også: Disse vinner på leiemarkedet