Kraftig kroneras

Kraftig kroneras
Kraftig kroneras
Artikkelen fortsetter under annonsen

Euroen er blitt rundt 14 øre dyrere i løpet av fredages handel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av fredagens handel har kronen falt kraftig i verdi mot flere av de store valutaene i verden.

Euroen koster nå i overkant av åtte kroner. For åtte timer siden var euroen 13 øre billigere.

Vanlig med store utslag

Det er riktignok ikke så uvanlig med store bevegelser i den norske valutaen. Økonomien her hjemme har de siste årene gått betydelig enn i mange europeiske naboland, noe som har ført til at rentenivået her til lands har skilt seg vesentlig fra nivået i mange andre vestlige økonomier. Det har gjort det enklere for mange aktører i valutamarkedet å ha et klart syn på hvilken vei den norske valutaen skal.

Samtidig er kronen en relativt liten valuta i verdensmålestokk - med relativt beskjeden handel - noe som gjør det mulig å flytte den betydelig i løpet av kort tid uten altfor stor innsats.

I perioder med moderat markedsuro og i perioder med bekymring rundt statsfinansene i mange av de sør-europeiske økonomiene har også kronen blitt sett på som en slags trygg havn. I perioder med veldig mye markedsuro, har imidlertid mange markedsaktører ofte valgt å forlate den norske valutaen - samtidig. I slike tilfeller blir den norske valutaen altfor liten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuttet mulighet for kutt

Denne fredagen har imidlertid bevegelsen vært usedvanlig stor. Vi må tilbake til 7. juli i år for å finne forrige gang det var en større bevegelse i kronen mot euroen. Den gangen kom fallet etter at kronen hadde hentet seg inn igjen etter et av de største fallene mot euro noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

20. juni signaliserte Norges Bank at styringsrenten kunne bli kuttet i løpet av høsten. Det utløste et kroneras som vi kanpt har sett maken til tidligere. Torsdag denne uken signaliserte imidlertid sentralbanken at et slikt rentekutt nå er utelukket.

Derfor skulle man kanskje i utgangspunktet tro at kronen skulle blitt styrket av torsdagens budskap. Men utviklingen torsdag vitnet om en viss forvirring. Like etter at rentebeskjeden ble offentliggjort klokken 10.00 styrket kronen seg mot de store valutaene. Senere på dagen falt den noe tilbake igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventningene faller

Svaret på hvorfor kronen faller så kraftig fredag kan kanskje ha sammenheng med utviklingen i rentemarkedet. I markedet for fremtidige rentekontrakter, det såkalte FRA-markedet, kan man lese ut hva markedsaktørene forventer av den videre renteutviklingen.

Noen dager før torsdagens beslutning ble kjent var det priset inn at sentralbanken ville øke renten hele tre ganger i 2014. Nå - en dag etter den nye rentebanen ble lagt frem - er det bare priset inn to. Og i rentebanen har sentralbanken selv signalisert kun én renteøkning i løpet av det neste året.

Etter at kjerneinflasjonen helt uventet hoppet opp til målet på 2,5 prosent i sommer økte renteforventingene kraftig. Men i sin egen rentebane ser ikke sentralbanken ut til å legge like stor vekt på prisveksten som markedet trodde, og dermed har markedsrentene falt tilbake.

Denne endringen i synet på den videre renteutiklingen om at sentralbanken kanskje ikke leverer like mange rentehopp som markedet tidligere ventet kan også ha påvirket synet i valutamarkedet.

  • I skrivende stund koster en euro 8,0125 kroner. Kronen er dermed svekket rundt 14 øre siden gårsdagens sluttnotering.
  • En dollar koster 5,92 kroner, som innebærer en svekkelse på rundt 10 øre i løpet av dagens handel
  • Et pund koster 9,47 kroner, noe som betyr at pundet er blitt mer enn 14 øre dyrere i løpet av fredagens handel
  • 100 svenske kroner koster 93 norske. Igår var prisen for 100 svenske rundt 91,79 norske kroner.

LES OGSÅ: - Den norske kronen blir fullstendig knust