Meny

- Det er hårreisende!

- En «finetuning» på 0,25 prosentpoeng på over et år, det er ikke sånn pengepolitikk foregår. Dette er flisespikkeri, sier sjeføkomom Shakeb Syed. Foto: Øyvind Elvsborg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom Shakeb Syed mener Norges Bank driver flisespikkeri. - Det er ikke sånn pengepolitikk foregår, sier han.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets reagerte med vantro da han hadde fått sett litt på den ferske pengepolitiske rapporten fra Norges Bank torsdag morgen.

I den kommer det frem at neste renteheving sannsynligvis kommer i løpet av våren eller sommeren neste år - før banken tar seg en lang pause og setter opp renten ett år senere.

- Norges Bank sier vi er på vei inn i et høyere rentemodus, men neida, så er vi ikke det likevel. 25 punkter opp på halvannet år, det er ingenting. Det vil jo ikke gi noen effekt, sier han.

Stusser veldig

Han peker på at man enten må si at konjunkturen er på vei opp, og signalisere at renten faktisk skal endel opp, eller la være. Politikken som ble signalisert i dag er hverken eller, mener han.

- Det jeg synes er hårreisende, og det stusser jeg veldig over, sier Syed.

Syed mener altså at 0,25 prosentpoeng endring i renten vil spille svært liten rolle. Han mener at kommunikasjonen forvirrer:

- Markedsaktørene er forvirret. Jeg er også forvirret, sier han.

Flisespikkeri

Han er usikker på hvorfor Norges Bank velger den linjen de har lagt seg på i dag:

- En hypotese er at de kanskje ønsker å signalisere høyere rente, men at de ikke tør å gjøre det helt ut for å ikke snakke opp kronen. Det er det som forvirrer, sier han.

- En «finetuning» på 0,25 prosentpoeng på over et år, det er ikke sånn pengepolitikk foregår. Dette er flisespikkeri.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus