Meny

Norges Bank åpner for renteøkning fra sommeren

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad informerte torsdag om at Norges Bank holder styringsrenten på samme nivå. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank varsler at en økning i styringsrenta kan komme allerede fra sommeren 2014. De bemerker at det er et vesentlig sprik mellom styringsrenta og renta husholdningene står overfor.

Hovedstyret i Norges Bank vedtok torsdag å holde styringsrenten på 1,5 prosent, men ser for seg å øke den gradvis mot et mer normalt nivå fra sommeren.

I Pengepolitisk rapport peker de også på at det er stor forskjell mellom styringsrenten og renten bankene tar.

Styringsrenten er lav fordi rentene ute er svært lave og det lenge har vært utsikter til fortsatt lav prisvekst, heter det.

– Samtidig er det stor forskjell mellom styringsrenten og de rentene publikum står overfor, skriver banken.

Svak vekst

Norges Bank mener styringsrenten bør ligge i intervallet én til to prosent frem til neste pengepolitiske rapport 5. desember 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

– De lager et bilde av en forholdsvis svak vekst i økonomien og en inflasjon som etter hvert kommer tilbake til å være lavere enn inflasjonsmålet. Derfor blir renteøkningen ikke særlig kraftig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities leser også en nedjustering i anslaget for veksten i norsk økonomi i signalene fra Norges Bank.

Hovedstyret i Norges Bank vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet én til to prosent frem til neste rapport 5. desember 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Forventer lavere inflasjon

Prisstigningen har vært overraskende høy i juli og august og er kommet opp på 2,5 prosent, som er sentralbankens inflasjonsmål.

– Både vi og Norges Bank tror dette er forbigående. Derfor øker de bare rentebanen med 0,1 til 0,2 prosentenheter. De har ikke lenger åpning for rentekutt, sier sjeføkonom i DNB Markeds, Øystein Dørum, til NTB.

Han tolker signalene fra Norges Bank slik at det er 30 prosents sannsynlighet for at vi får en renteøkning på nyåret, 50 prosents sjanse for at dette skjer før neste sommer og 100 prosent sannsynlig at renten er hevet innen utgangen av neste år.

– Det gir ikke lenger mening å tallfeste sannsynligheten for en renteendring ved det enkelte rentemøte. Vi tror at renten vil holde seg uendret til neste sommer, og at den skal stige opp mot et normalt nivå mot 2016, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad da rentebeslutningen ble offentliggjort torsdag. Han la opp til vide tolkninger av lengden på sommeren.

Norges Bank har ikke lagt inn store endringer som følge av regjeringsskiftet. De tror en borgerlig regjering vil bruke like mye av oljepengene som de rødgrønne.

Varsler kapitalbuffer

Flere år med oppgang i boligpriser og utlån har økt faren for at finansielle ubalanser kan utløse eller forsterke et tilbakeslag i norsk økonomi. Veksten i boligprisene er dabbet av, men husholdningenes gjeld vokser fortsatt raskere enn inntektene.

– Vi venter at forskriften om motsyklisk kapitalbuffer kommer i løpet av høsten, slik at vi kan gi et konkret råd i desember, sier Qvigstad.

Bufferen vil gi bankene mer å tære på i dårligere tider og nivået på bufferen skal vurderes i lys av at de øvrige kapitalkravene trappes opp.

Forventet rentevedtak

Finansminister Sigbjørn Johnsen er ikke overrasket over rentebeslutningen.

– Beslutningen var ventet i markedet. Jeg merker meg også at Norges Banks anslag for utviklingen i styringsrenten er justert noe opp i den pengepolitiske rapporten, sier Johnsen.

Han påpeker at husholdningenes gjeld er høy og at for mange vil selv små renteendringer øke belastningen betydelig. 

– Det er derfor viktig at husholdningene ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de tar beslutninger om å låne til for eksempel kjøp av hus eller bil, sier finansministeren.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus