– Misvisende tall om somaliere

– Misvisende tall om somaliere
– Misvisende tall om somaliere

Den norsk-somaliske politikeren Abdullahi Mohamed Alason reagerer sterkt på Finansavisens oppslag om kostnadene staten har med innvandrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter skrev lørdag om Finansavisens beregninger.

Avisen har basert seg på tall fra Statistisk sentralbyrå, og anslår at kostnadene i løpet av levetiden til en somalier som kommer til Norge, er langt høyere enn for tamiler (1 million), indere (1,6) og pakistanere (5,1 millioner kroner).

I gjennomsnitt koster hver somalier staten 9 millioner kroner, heter det i artikkelen.

– Dette er misvisende tall. Man sammenligner arbeidsinnvandring med mennesker som er på flukt. Det er to forskjellige grupper som ikke kan sammenlignes. Det er en urettferdig måte å måle borgere på. Mennesker som har opplevd borgerkrig og tortur kommer hit fordi de tror de vil føle seg trygge her. Når man blir målt opp mot arbeidsinnvandrere blir det idioti, sier den norsk-somaliske politikeren Abdullahi Mohamed Alason til ABC Nyheter.

Han sitter i bystyret i Kristiansand og i formannskapet for Arbeiderpartiet, og er tidligere leder av kulturkomitteen i Kristiansand. Alason stiller som stortingskandidat ved dagens valg.

I beregningene over kostnader inngikk ikke bare arbeidsinnvandrere, men også flyktninger fra andre land, som Sri Lanka og ikke minst familiegjenforening og giftermål.

Les også: Norge gjenopptar tvangsreturer til Somalia

– Menneskeverd

Abdullahi Mohamed Alason. Foto: Privat. Abdullahi Mohamed Alason. Foto: Privat.

– Det er mange norske som koster like mye fordi de er dropouts eller arbeidsledige. Man måler ikke kostnadene mellom nordmenn fra Bergen og nordmenn fra Bærum. På samme måte kan man ikke måle dem som har en innvandrerbakgrunn. Etterkommerne til somalierne vil gjøre det så bra at mange vil angre på det de har sagt nå, sier han.

– Selv om flyktninger ikke bidrar like mye til samfunnet har de samme menneskeverd. Du er norsk hvis du er født i Norge og hvis dine foreldre er norske statsborgere. Hvor lenge skal man få beskjed om at man ikke er en av oss. Når kommer man innenfor?

– Folks bakgrunn defineres som en styrke i et velutviklet land.

Les også: Somaliere får råd om gjeldsproblemer, polakker om arbeid

– Urettferdig stempling

Ifølge Finansavisen vil en gjennomsnitts somalier og dennes etterkommere koste netto 9 millioner kroner. Dette er langt mer enn andre grupper som er omtalt i artikkelen.

– Finansavisen har beregnet hvor mye en somalier vil koste. Det jeg vil spørre om er om vi kan måle meg opp mot ham som har gjort dette regnestykket. Koster han mindre enn meg? Jeg jobber og bidrar til samfunnet, og har ikke kostet samfunnet skolegang, for eksempel.

Finansavisen understreket i sin artikkel at det er store individuelle forskjeller blant somaliere i Norge.

– Å sette en hel gruppe i en boks virker urettferdig på meg, sier han.

Artikkelen lørdag omfattet beregninger over en rekke nasjonaliteter.

– Jeg reagerer også sterkt på mye av det som kommer frem i kommentarfeltet til artikkelen. Det er bra å debattere, men man må ikke drive med skittkasting og tråkke på svake grupper.

– Gi dem en fair sjans, la dem konkurrere om arbeidsplassene. Dét er et samfunn som har en visjon. Man kan ikke konkludere med at de er tapere før løpet har startet.

– Somaliere vil komme til å gjøre det mye bedre i samfunnet enn mange tror. Det har de gjort på en rekke andre kontinent, som i Amerika og Afrika. I Norge stemples somaliere som gruppe av de høyreekstreme fordi de er en svak gruppe man kan tråkke på.

Les også: Frp diskuterer drastiske tiltak mot innvandring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus