Varsler nytt gullrush

Gullprisen har falt kraftig i år. Mot slutten av året kan den stige igjen, tror eksperter. Foto: Colourbox.com
Gullprisen har falt kraftig i år. Mot slutten av året kan den stige igjen, tror eksperter. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kraftig fallet i gullprisen kan være over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gullprisen har falt 23 prosent så langt i år.

Tirsdag faller gullprisen for andre dag på rad, etter oppturen på 7,4 prosent i juli ifølge Bloomberg News.

Hovedgrunnen er spekulasjoner knyttet til at Fed snart kan være i ferd med å trekke tilbake den kraftige stimulansen, som bidro til å sende gullprisen opp for tolvte år på rad i fjor.

Fed sa i forrige uke at banken kommer til å opprettholde sine månedlige obligasjonskjøp på 85 milliarder dollar, samtidig som at banken advarte mot at lav inflasjon kan komme til å dempe den økonomiske veksten i verdens største økonomi.

Teknisk nøkkelnivå

Gullprisen ligger nå rett under 1.300 dollar per unse.

– Prisen på 1.300 dollar er et teknisk nøkkelnivå, så jeg er ikke overrasket over at vi får noen stopp her, sier analytiker Victor Thianpiriya i Australia & New Zealand Banking Group Ltd til Bloomberg News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om markedet faktisk tror på om Fed kan oppnå det den ønsker å oppnå, sier han.

Les også: Varsler sveitserfrancens fall som trygg havn

Gullprisen nær bunnen

Det kraftige fallet i gullprisen i år er trigget at storsalg av børsnoterte gullfond (ETF). Nå tror World Gold Council (WGC) at prisene kommer til å ta seg opp mot slutten av 2013.

– Vi tror at de spekulative pengene har kommet ut av gullmarkedet. Vi mener at gull er nærmere bunnen enn toppen akkurat nå. Vi kommer til å se et sterkere marked mot slutten av året og inn i neste år, sier investeringssjef Marcus Grubb i WGC til CNBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til det mange tror, mener Grubb at renteoppgang i kjølvannet av gjeninnhenting i verdensøkonomien ikke vil være negativt for gullprisen.

– Mye analyse viser at dersom realrentene holder seg mellom null og fire prosent, så kan gull gi en avkastning på 7-8 prosent per år eller mer. Så der er vi uenige med dem som har et langsiktig negativ syn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikerne i Metals Focus spår at den negative stemningen i gullmarkedet kan trigge et dramatisk shortdekningsrally de kommende månedene, og spår at det kan sende gullprisen opp mot 1.600 dollar per unse mot slutten av året, ifølge Financial Times.

– Vi tror at forventningene om tidlig nedtrapping av de kvantitative lettelser vil slå til og at det vil føre til shortposisjonering i gull, mener Metals Focus.

Les også: - Det aller verste er kanskje over

Varsler nedtrapping

Fed Dallas-sjef Richard Fisher, som har vært en av de mest uttalte kritikerne til kvantitative lettelser, sa mandag at sentralbanken nå er nær ved trappe ned sine obligasjonskjøp. Tidligere i sommer sa Fed-sjef Ben Bernanke at det er for tidlig å si om banken skal starte med å trekke tilbake stimulansen allerede i september.

Fisher mener at enkelte markedsaktører forventer at Fed holder markedet oppe til evig tid, og frykter at det kan føre til en feilprising i markedet og en feilallokering av kapital.

Les også:

– Det aller verste er kanskje over

Råvareboomen er over