Meny

Mener «Grexit» er eneste løsning

BEKYMRET: Den profilerte greske politikeren Alekos Alavanos mener Hellas må ut av eurosamarbeidet. (Foto: Myrto Papadoupoulos)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke kan Hellas ende som et nynazistisk prosjekt, mener profilert politiker.

Den velkjente greske politikeren Alekos Alavanos vil inn i Europaparlamentet for sitt nyopprettede parti «Plan B» som har som mål å få Hellas ut av euroen, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis ikke kan landet ende som et nynazistisk prosjekt, mener han.

– I lang tid trodde jeg at vi kunne finne en vei ut av krisen innenfor eurosonen. Men så forsto jeg at det greske problemet ikke handler om gjeld, men om depresjon. Og man kommer seg ikke ut av en depresjon uten å kontrollere sin egen pengepolitikk, sier han med stødig stemme til DN.

Han mener en frivilling Grexit er mye mer realistisk enn å fortsette dagens politikk.

Les også på DN.no: Braathen vil fly i Norge igjen

– «Grexit» er død, «Grexit» leve

I over tre år har greske politikere kjempet en brutal kamp mot klokken, finansmarkeder og et berg av gjeld for å holde seg innenfor eurosamarbeidet.

Alavanos mener dagens krise har blitt mer akutt for Hellas nettopp fordi landet er medlemmer av eurosonen, og at dagens krise har mye til felles med den på 30-tallet.

- Da var det gullstandarden som bandt hendene på ryggen til en rekke land, og de forlot den én etter én. Nå er det euroen som spiller denne rollen. Dersom vi forlater eurosamarbeidet vil vi se positive resultater veldig raskt, sier politikeren.

Les også på DN.no: Rådyr prøverørsburger på menyen i London

«Grecovery» er valgflesk»

Alavanos fnyser av at frykten for «Grexit» har blitt byttet ut med prat om «Grecovery» – at den greske økonomien er i ferd med å komme seg.

Han peker på at flere hundre tusen greske barn går sultne hver dag, en arbeidsledighet på nær 30 prosent og at sykehusene er overbelastet fordi ingen lenger har råd til helseforsikring og legesjekk.

- «Grecovery» er valgflesk. Ironisk nok trenger man bare å lese junirapporten fra IMF for å forstå hvilken vei det egentlig går. Alle vet at Hellas ikke vil klare å leve opp til sine gjeldsforpliktelser over tid. En regjering styrt av «Plan B» vil ikke betale en eneste drakme på gjelden sin.

Alavanos frykter at situasjonen bare blir verre dersom utviklingen fortsetter som nå. Og ikke bare økonomisk.

– Hvis det blir for ille vil følelsene ta overhånd, det irrasjonelle vil seire. I Hellas har vi nå den sterkeste nazibevegelsen i hele Europa. Hellas kan fort bli prosjektet til den mest reaksjonære bevegelsen i europeisk politikk siden Andre verdenskrig, sier Alavanos, med henvisning til partiet Gyllent daggry som fikk syv prosent oppslutning ved valget ifjor.

Les også:

Gjeldsberget i eurosonen vokser

Det går galt

- Europas ledere har mislyktes totalt

- Det aller verste er kanskje over

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus