Meny

- Det aller verste er kanskje over

Eurosymbolet foran Den europeiske sentralbanken ECBs hovedkvarter i Frankfurt, Tyskland. Innkjøpssjefindeksene kan tyde på at resesjonen i euroområdet går mot slutten. Foto: DANIEL ROLAND/AFP/NTB SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa kan endelig være på vei ut av resesjonen, viser fersk statistikk. - Dette er absolutt gode nyheter, sier sjefanalytiker.
FAKTA | PMI

Selv om indeksene bygger på omfattende undersøkelser gjort blant et stort utvalg bedrifter, er indeksen i seg selv enkel å forstå. Utgangspunktet er at tallet 50 markerer skillet mellom økende og avtagende aktivitet.

Jo nærmere 100, desto flere bedrifter melder om økende aktivitet. Indeksene er dessuten bygget opp på samme måten over hele verden, noe som gjør dem enkle å sammenligne.

Selve samleindeksen er bygget opp av flere underindekser som gir mer detaljert informasjon om hvordan bedriftslederne ser på for eksempel ordreinngang, produksjon, sysselsetting og lagerbeholdning.

Følges tett PMI-indeksene blir fulgt svært nøye i finansmarkedene. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden.

Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

- Det er en veldig god indikator og den er veldig pålitelig. Den forteller veldig mye om hva som skjer i økonomien akkurat nå. Og man får informasjonen ganske lang tid før den fanges opp i annen statistikk, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.no.

Han mener indeksene fungerer som et godt varsel for vendepunkter i konjunkturene, om man går fra for eksempel lavkonjunktur til høykonjunktur i en økonomi.

- Jeg har brukt mye tid på å sammenligne PMI-indeksene med utviklingen i realøkonomiske data. Jeg finner at det er veldig sterk sammenheng mellom utviklingen i PMI og veksten i økonomien, sier Wilhelmsen.

Etter seks kvartaler på rad med fallende aktivitet kan eurosonen nå være på vei ut av resesjonen.

Statistikk fra de såkalte innkjøpssjefindeksene, som måler aktivitetsendringer i industrien, viste tidligere denne uken at det er utsikter til en mer positiv utvikling i tiden som kommer.

I eurosonen steg innkjøpssjefindeksen for industrien til over 50 poeng i juli. En indeksverdi over 50 markerer at det er økende aktivitet i industrien.

Les også: Vil fjerne 500-euroseddelen

Innkjøpssjefindeksene følges tett i finansmarkedene. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

Gode nyheter

Indeksen endte på 50,3 i juli, opp fra 48,8 måneden før. Nivået er det høyeste på to år

- Dette er svært viktig. Det er ikke slik at det indikerer kraftig vekst i økonomien, men det indikerer at det verste er over. PMI-ene har vært brukbare indikatorer for utviklingen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

- Dette er absolutt gode nyheter, legger han til.

Les også: Kypros forbereder seg på bankkollaps

Resesjons-exit

Han mener indeksen kan være et tegn på at resesjonen i eurosonen snart kan være over. Den samlede aktiviteten i eurosonen, målt ved brutto nasjonalproduktet, har falt i seks kvartaler på rad.

- Det er mulig vi får et kvartal til med negativ vekst, men hvis dette holder seg så er vi antagelig på vei ut av resesjonen. Men det er ikke slik at vi venter noe sterk vekst fremover. Finanspolitikken kommer til å være stram, selv om det har vært mye snakk om at innsparingstiltakene er over. Men det er ikke riktig. I sum vil det være finanspolitiske innstramninger i eurosonen, selv om de kanskje ikke blir like kraftige som før, sier Bruce.

- I Spania, Italia og Portugal sliter bankene med mye dårlige lån og kredittpraksisen er stram. Så det er ikke grunn til å vente noen supervekst, men det aller verste er kanskje over. Og det er jo bra, sier Bruce.

Bedring over nesten hele linjen Seniorøkonom Rob Dobson i Markit, som er byrået som sammenstiller indeksene, tror også aktiviteten i valutasamarbeidet kan ta seg opp fremover.

- Industriproduksjonen i eurosonen fikk en positiv start på tredje kvartal, med etterlengtede tegn til at veksten kommer tilbake. PMI-indeksen steg til det høyeste nivået på to år i takt med at eksportetterspørsel og innenlandske markeder tok veksten i nye ordrer og produksjonen til nivåer man sist så i midten av 2011, sier seniorøkonom Rob Dobson i en pressemelding fra analysebyrået Markit, som utarbeider indeksene.

- Dette posisjonerer forhåpentlig sektoren til anspore vekst i bnp i tredje kvartal og hjelpe eurosonen ut av resesjonen, sier Dobson.

I juli steg indeksene i nesten samtlige av eurolandene som er med i undersøkelsen. Kun Spania opplevde at indeksen falt, men nivået er likevel det nest høyeste på 27 måneder.

Land

Indeks

Irland

51,0

Høyeste på 5 måneder

Nederland

50,8

Høyeste på 24 måneder

Tyskland

50,7

Høyeste på 18 måneder

Italia

50,4

Høyeste på 26 måneder

Eurosonen samlet

50,3

Høyeste på 24 måneder

Spania

49,8

Laveste på 2 måneder

Frankrike

49,7

Høyeste på 17 måneder

Østerrike

49,1

Høyeste på 8 måneder

Hellas

47,0

Høyeste på 43 måneder

LES OGSÅ:

- Dette er en veldig positiv overraskelse
Varsel om global økonomi-opptur
- Det vil være en historisk begivenhet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus