- Liten tvil om at norsk økonomi bremser

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener lav inflasjon, svak utvikling i landene rundt oss og en oppbremsing i norsk økonomi taler for et rentekutt til høsten. Foto: DNB
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener lav inflasjon, svak utvikling i landene rundt oss og en oppbremsing i norsk økonomi taler for et rentekutt til høsten. Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNBs sjeføkonom Øystein Dørum mener det fortsatt er flere forhold som trekker i retning av et rentekutt til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag offentliggjorde Statistik sentralbyrå arbeidskraftsundersøekelsen (aku) som viser at arbeidsledigheten falt for andre måned på rad. Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener tallene likevel avslører at det fremdeles er svak utvikling i det norske arbeidsmarkedet.

Les også: – Hellas nærmer seg balanse

Trekker seg ut av arbeidsmarkedet

- En viktig årsak til at vi forventer rentekutt fra Norges Bank er at vi har et syn på en svakere arbeidsmarkedsutvikling enn det Norges Bank har. Disse tallene tyder isolert sett ikke på det, sier Dørum til DN.no.

- Men når vi ser aku-tallene i sammenheng med konjunkturbarometeret er det liten tvil om at norsk økonomi bremser. Det er nesten ikke jobbvekst i Norge nå og det ser ut som at noe av årsaken til nedgangen i ledigheten er at unge arbeidstagere trekker seg ut av arbeidsstyrken. Det er ikke en nedgang i ledigheten som drives av sterkere etterspørsel etter arbeidskraft, det kan være en effekt av at man støtes ut eller ikke får jobb, sier sjeføkonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konjunkturbarometeret for industrien, som SSB også la frem onsdag, viser at det var en nøytral utvikling i industriproduksjonen i andre kvartal. Samtidig melder bedriftene om fallende ordreinngang fra hjemmemarkedet, fallende ordreinngang fra eksportmarkedet og fallende eksportpriser.

Les også på DN.no: Kina ruller mot stupet

Flere forhold taler for kutt

Ifølge Dørum er det fortsatt flere forhold som fortsatt trekker i retning av at Norges Bank kutter styringsrenten til høsten:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Utsiktene rundt oss er svake
  • Norsk økonomi bremser
  • Inflasjonen er altfor lav

Han peker imidlertid også på at det er noen forhold i norsk økonomi som ikke taler for kutt:

  • Det er tilnærmet normal kapasitetsutnyttelse i norsk økonomi
  • Veksten er tett på trend
  • Det er usikkert om det er mer fart i boligetterspørsel, kredittvekst og boligbygging
  • Kronen er litt svakere enn ventet

- Men et uventet rentekutt vil hjelpe på kronen og dermed få prisveksten opp, sier Dørum.

Les også: Sjeldent tap for superinvestor Einar Aas

Tror på kutt

DNB Markets venter at Norges Bank kutter renten med 0,25 prosentpoeng på møtet i september. Norges Bank har selv indikert at det er rundt 50 prosents sannsynlighet for kutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg legger mer vekt på tendenser enn disse ledighetstallene. Hvis ledigheten går ned fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, så synes ikke jeg at det er sterke tall, sier Dørum.

- Men så kan man snu på det litt og spørre seg hva Norges Bank kan oppnå med å kutte renten nå som kronen har svekket seg en del. Jeg tror ikke du får så mye mer fart på detaljomsetningen med en kvarting lavere rente og noe av svikten kan skyldes at det er lekkasjer her: At mer av forbruket finner sted dels utenfor landets grenser og dels utenfor butikkene, sier sjeføkonomen.

Les også på DN.no: Årets peneste bil

Tror ikke på kutt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på sin side på at ledigheten nå er lavere enn Norges Bank har i sine anslag.

- AKU er ikke så viktig for Norges Bank, men om noe reduserer dette sjansen for et rentekutt i september, skriver Bruce i en oppdatering onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser samtidig til at konjunkturbarometeret peker i retning av en sidelengs bevegelse i produksjonen, og kanskje i retning av høyere sysselsetting.

- Oljerelaterte næringer, som er arbeidsintensive, gjør det veldig bra. Alt i alt er disse tallene en motvekt til det heller dystre bildet som har blitt tegnet av norsk økonomi i media i det siste, skriver Bruce.

Les også:

«Er krisen allerede unnagjort? Selvfølgelig ikke»

Overraskende nedgang i ledigheten

To grunner til at det ikke blir rentekutt

Mindre sannsynlig med rentekutt til høsten