Uendret rente fra Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank presenterte hovedstyrets rentebeslutning torsdag. Styringsrenten ble holdt uendret.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank presenterte hovedstyrets rentebeslutning torsdag. Styringsrenten ble holdt uendret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norges Bank skyver forventet renteøkning framover i tid. I september kan renten bli satt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanken holder styringsrenten uendret etter rentemøtet onsdag. Renten har stått stille på 1,5 prosent siden 15. mars i fjor.

Da sentralbanksjef Øystein Olsen orienterte om rentemøtet på en pressekonferanse torsdag, kunne han fortelle at bankens analyser tilsier at styringsrenten holdes lav lengre enn tidligere antatt.

– Det er utsikter til at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller noe lavere det nærmeste året, sier sentralbanksjefen.

Endring i september?

Det er større sannsynlighet for en rentenedsettelse i september enn det banken så for seg på sitt rentemøte i mars, sier sentralbanksjefen.

– Det er 50 prosent sannsynlighet for nedsettelse i september. I mars var det 40 prosent sannsynlig at det ville skje. Det er altså like stor sannsynlighet for at renten settes ned som at den holdes uendret etter rentemøtet 19. september.

Olsen viser til at rentebanen – Norges Banks prognose for framtidige renter – er senket i forhold til det som ble lagt fram i mars. Prognosen går nå ut på at det ikke blir noen renteøkning før i 2015.

Styrke egenkapitalen

– Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har inflasjonen vært litt høyere enn ventet, og kronen har svekket seg noe, sa Olsen da han begrunnet hvorfor styringsrenten holdes uendret.

Han benyttet også pressekonferansen til å si at Norges Bank tar sikte på å legge fram sitt råd til Finansdepartementet om motsyklisk kapitalbuffer i september. Dette er et krav til bankene om å bygge opp ekstra egenkapital – en buffer – som kan sikre dem i dårlige tider.

– Sårbarheten i norsk økonomi og gode resultater i finansnæringen tilsier at bankene nå bør bygge en motsyklisk kapitalbuffer, sier Olsen.

Som ventet

De fleste økonomiske analytikerne hadde ventet uendret rente og en viss endring i bankens renteprognose denne gang.

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets skriver i en kommentar at nedgangen i rentebanen likevel er større enn de hadde ventet, og at et rentekutt i september nå er mye nærmere enn tidligere antatt. Han peker på at sentralbanken har nedjustert forventet lønnsvekst betydelig.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier i en kommentar at beslutningen om å holde renten uendret er i tråd med signalene banken ga i mars.

– Jeg merker meg at Norges Banks anslag for utviklingen i den framtidige styringsrenten er justert noe ned i den pengepolitiske rapporten, sier finansministeren.

Kronen svekket seg i forhold til andre valutaer etter at de nye renteprognosene ble kjent torsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus