Kraftig prisfall for fritidsboliger ved sjøen

Prisene for idylliske hytter ved sjøen faller dramatisk. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe (NTB scanpix)
Prisene for idylliske hytter ved sjøen faller dramatisk. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe (NTB scanpix)

Snittprisen for fritidsboliger ved sjøen har falt over 11 prosent på to år. Verst går det utover de dyre eiendommene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris i sjøhyttemarkedet 2,293 milioner kroner. En nedgang på seks prosent fra samme periode i fjor, da snittprisen lå på 2,493 millioner kroner.

De siste to årene har prisene falt hele 11,3 prosent.

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen, som analysebyrået TNS Gallup har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN.

Halvert salg

– Omsetningsmessig ser vi et fallende aktivitetsnivå i 2013, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

En lang vinter er blant faktorene som har påvirket omsetningen så langt.

Hittil i år er det solgt 206 sjøhytter via megler og advokat. Det er en nedgang på hele 54 prosent fra samme periode i fjor hvor det ble solgt 451 fritidsboliger ved sjøen.

Vammervold Dreyer gir værgudene får noe av skylden for nedgangen.

– I sjøhyttemarkedet er det noe som heter dårlig vær, og det har preget sjøhyttemarkedet betydelig, legger han til.

Tilbudet av fritidsboliger ved sjøen er vesentlig lavere i år, enn for tilsvarende periode i fjor. I 2012 ble det i årets fem første måneder lagt ut 1014 sjøhytter for salg via megler og advokat på FINN. I år er det kun lagt ut 669 sjøhytter for salg i samme periode, en nedgang på hele 34 prosent fra i fjor.

– Med få objekter ute for salg, vil naturligvis også salgsvolumet gå ned, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom.

Les også: Iskald vår gir kjølige hyttepriser

Kraftigst fall for dyre hytter

Det er de dyreste hyttene som har fått den største prisnedgangen.

– Først og fremst er det i det dyrere markedet vi ser et kraftig prisfall, forteller Vammervold Dreyer.

Han presiserer imdilertid samtidig at det statistiske materialet i disse markedene er mer sårbart enn i de noe billigere segmentene.

– Vi legger frem tall for hele 2012 og frem til mai 2013. Mai er tradisjonelt en måned med stor aktivitet i dette markedet, og nå står sommeren for døren, som også er svært hektiske måneder i fritidsboligmarkedet. Vi ser også på om det er noen markante trender som kan gi en pekepinn på hva man kan forvente seg i dette markedet fremover – på kort og lang sikt, sier Vammervold Dreyer.

Les også: Her er Norges drømmehytte

– Stor prisforskjell

Det er store lokale variasjoner i prisutviklingen for de typiske og mest populære hytteområdene i Sør-Norge.

Østfold-kommunene Hvaler, Fredrikstad og Halden inngår alle på topp 10-listen over kommuner med flest solgte fritidsboliger ved sjøen, og har en gjennomgående positiv prisutvikling på mellom 10-25 prosent i 2012.

For Agder kommunene er prisutviklingen svært varierende. Mens Lyngdal har en prisvekst på 26,1 prosent, har Risør tilsvarende en prisnedgang på hele 31,1 prosent i 2012.

– Det går et tydelig skille mellom Agder-fylkene, med positiv prisutvikling i Vest-Agder og prisfall i Aust-Agder. Det har i mange år vært stor prisforskjell mellom Vest- og Aust-Agder, dette er i ferd med å utjevnes. Hovedgrunnen er Vest-Agders nærhet til vekstregionen Stavanger/Sandnes. Reiseavstand har stor betydning når vi skal kjøpe fritidsbolig, sier Dreyer.

Les også:

– En form for sløsing

Rekordmange nordmenn på boligjakt i utlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus