– Nedgang, men ingen krise i sikte

Byggingen av leiligheter går for fullt i Oslo, men prisene har flatet litt ut. Samtidig øker andelen arbeidsledige og antall konkurser. Flere eksperter mener imdlertid at vi ikke står ovenfor en krise. På bildet: analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets (øverst t.h.), visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad (nederst t.v.) og underdirektør Karl Erik Rørmark ved Konkursregisteret (t.h.). Alle foto via NTB scanpix.
Byggingen av leiligheter går for fullt i Oslo, men prisene har flatet litt ut. Samtidig øker andelen arbeidsledige og antall konkurser. Flere eksperter mener imdlertid at vi ikke står ovenfor en krise. På bildet: analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets (øverst t.h.), visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad (nederst t.v.) og underdirektør Karl Erik Rørmark ved Konkursregisteret (t.h.). Alle foto via NTB scanpix.

Konkurstallet øker, flere blir arbeidsledige og boligprisene flater ut. Men varsellampene blinker ikke for norsk økonomi, mener analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai ble det registrert 521 konkurser og tvangsavviklinger i Norge. Det er en økning på 31,9 prosent fra samme måned i 2012.

– Det er for tidlig å si om vi er inne i en ny langvarig utvikling med økende konkurstall. Jeg tror vi må vente noen måneder for å se om det fortsetter å øke og i hvor stor grad. Det er helt normalt at konkurstallene går opp og ned. Det vil variere fra år til år, sier underdirektør Karl Erik Rørmark ved Konkursregisteret til ABC Nyheter.

Han forklarer at selv om antallet konkurser i mai økte kraftig sammenlignet med i fjor, så skal man ikke lenger tilbake enn til 2011 for å se et tilsvarende høyt antall konkurser i løpet av en måned.

20.000 flere arbeidsledige i 2016

Samtidig er imidlertid arbeidsledigheten på vei opp. I februar var det 100.000 uten arbeid i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og boligmarkedet som har vært brennhett en lang periode, er i ferd med å kjølne.

Men verken SSB, Norges Bank, Eiendomsmeglerforbundet eller DNB Markets ser svart på utviklingen i Norge.

– Vi ser at norsk økonomi vokser betydelig svakere nå enn for ett år siden. Vi tror at dette er begynnelsen på en videre nedgang, i motsetning til SSB og Norges Bank som forventer at veksten skal ta seg opp igjen neste år, sier analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets til ABC Nyheter.

– Vi har forventet at veksten skal komme ned fra friske nivåer og tror at den skal videre ned. Vi tror også at arbeidsledigheten skal videre opp. Vårt anslag for 2016 er på 120.000 arbeidsledige. Det er 4,3 prosent, opp fra 3,7 prosent i dag, fortsetter makroøkonomen.

Les også: 8 faktorer som taler for fall i boligprisene

– Redd flaksen tar slutt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities sier i Aftenposten mandag at han er redd den norske flaksen skal ta slutt og at vi må være forberedt på at norsk økonomi kan møte tøffere tider.

– Det er ikke så vanskelig å lage et bilde av en perfekt storm som treffer den norske økonomien, sier han til avisa.

Andreassen er også pessimistisk når det gjelder norsk boligmarked. Han har tidligere i måneden uttalt at noe av det siste han ville investert i er det norske boligmarkedet.

Nå snakker han om en betydelig risiko for et betydelig omslag i det norske boligmarkedet i løpet av de neste fire årene.

Tror på fire prosent vekst

Svein Strømnes, kommunikasjonssjef i Norges eiendomsmeglerforbund, tror på en boligprisvekst på fire prosent totalt i år. Foto: nef.noSvein Strømnes, kommunikasjonssjef i Norges eiendomsmeglerforbund, tror på en boligprisvekst på fire prosent totalt i år. Foto: nef.no

I Norges eiendomsmeglerforbund har de foreløpig lave skuldre og mener Andreassen kommer med dommedagsprofetier.

– Vi har sett at vekstakten har gått nedover, men det er fortsatt en positiv utvikling i boligmarkedet. Kurven er ikke fullt så bratt som den har vært, men det mener vi er både sunt og fornuftig. Utviklingen nå står mer i stil med både den generelle prisveksten og lønnsøkningen i Norge, sier Svein Strømnes, kommunikasjonssjef i Eiendomsmeglerforbundet, til ABC Nyheter.

På begynnelsen av året spådde forbundet en boligprisvekst på fire prosent for 2013. Så langt er prisveksten i gjennomsnitt 5,8 prosent, og Strømnes har tro på at de kommer til å treffe ganske godt med sine spådommer.

Han forteller videre at de underliggende driverne for den positive utviklingen i boligmarkedet fortsatt er de samme.

– Det er god lønnsutvikling, lave renter, oljeprisene er forholdsvis høye, innvandringen fortsetter og alt det tilsier at boligprisene vil utvikle seg positivt. Skulle det skje det drastiske ting på noen av områdene kan det snu, men vi tror ikke det.

– Det er der Harald Magnus Andreassen er litt dommedagsprofet i denne sammenhengen. Men han har sagt dette i lang tid, så på et tidspunkt kanskje han får rett, sier Strømnes.

Les også: – Derfor har vi ingen boligbloble

– Ingen krise, tvert imot

DNB Markets mener også vi vil se en nedgang i boligmarkedet i tiden fremover, men analytiker Kjersti Haugland har ingen krise i sikte.

– Boligprisene vil stagnere og gå noe nedover, noe som er i tråd med det myndighetene ønsker. Høy boligprisvekst over tid har gitt norske husholdninger høy gjeld, og gjeldsveksten er ennå høyere enn det myndighetene liker.

– Men det lyser ikke på noen kriseindikatorer på dette tidspunktet, tvert imot. Fire av ti bedrifter i Norges Banks nylige intervjuundersøkelse rapporterer fortsatt om at de ikke klarer å levere stort mer enn det de gjør nå, på grunn av kapasitetsproblemer. Vi ser derimot en avdemping som man må kunne forvente etter så mange år med god vekst, sier analytikeren.

Les også: Norges Bank rører ikke renten

Forventer myk landing

Hun forklarer utviklingen med at vekstimpulsene fra nettopp boliginvestering og oljeinvestering er i ferd med å dempes.

– Det er de to faktorene der som virkelig har dratt opp norsk økonomi de siste to årene. Nå er nivået på oljeinvesteringene blitt så høyt at det i seg selv bremser veksttakten. Vi tror også at veksten boliginvesteringene skal bremse, når boligmarkedet kjølner.

Selv om norske forbrukere står for jevn vekst, tror hun ikke dette er nok til å ta over for oljesektoren og sikre sterkere vekst. Dette vil heller ikke de som eksporterer andre varer enn olje klare, mener Haugland:

– Den utenlandske etterspørselen er svært lav, og vi tror ikke det kan dra opp veksten, tvert i mot tror vi på lavere vekst, nullvekst, for eksportmarkedet uten olje i år. De viktigste eksportmarkedene er i en fryktelig vanskelig økonomisk situasjon.

Ingen krasjlanding

Heller ikke offentlig sektor vil bidra sterkt nok til å erstatte vekstimpulsene fra oljesektoren, ifølge analytikeren.

– To viktige vekstpilarer, olje og bolig, svinner hen. Den prosessen har allerede begynt og vi tror at den utviklingen fortsetter. Resultatet blir svakere veksttakt og høyere ledighet i Norge. Men vi tror ikke det blir noen krasjlanding, heller en ganske myk landing.

Haugland forklarer at DNB Markets forventer at dagens todelingen av norsk økonomi, der oljerelatert næring gjør det veldig godt, mens de tradisjonelle eksportørene gjør det veldig dårlig, vil bli mindre tydelig.

– Fremover mot 2016 tror vi at det skal gå dårligere for oljerelatert næring, men gå sakte, men sikkert bedre for de andre eksportørene, sier Kjersti Haugland i DNB Markets til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus