Meny

Kamprad forlater tronen i Ikea

ENORM RIKDOM: Ikea-gründer Ingvar Kamprad trapper ned, men skal fortsatt jobbe. (Foto: NTB scanpix / Afp Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generasjonsskiftet er i gang for alvor.

Ikeagründer Ingvar Kamprad (87) tar et stort steg tilbake fra sitt livsverk, skriver Dagens Industri onsdag.

Kamprad går av som styreleder i maktselskapet Inter Ikea og forlater dermed en av de tyngste posisjonene i Ikea-konsernet. Han ga fra seg jobben som konsernsjef i Ikea allerede i 1986.

– Jeg ser dette som et godt tidspunkt for meg å forlate styret i Inter Ikea Group. Dermed tar vi også ytterligere et steg i det generasjonsskiftet som har pågått noen år, sier Kamprad til DI.

Selskapet Inter Ikea eier Ikeas varemerke og konsept for all fremtid, og står derfor helt sentralt i Ikeas kompliserte struktur av stiftelser og ulike selskaper.

Mathias overtar

Det er hans yngste sønn Mathias Kamprad, født i 1969, som blir ny styreleder i Inter Ikea.

Mathias Kamprad sitter også i styret i stiftelsen Interogo med base i Luxemburg. Denne stiftelsen var i mange år hemmelig, og det er denne stiftelsen som igjen eier Inter Ikea. Ingvar Kamprad vil inntil videre fortsette å sitte i styret i stiftelsen.

Han har imidlertid ingen planer om å slutte å jobbe

Han sier til avisen at han vil fortsette å komme med ideer og synspunkter, og at han også vil gå rundt på gulvet i varehusene og fabrikkene for å forsøke å bidra til forbedringer.

Startet under krigen

Det var i 1943, midt under 2. verdenskrig, at 17-årige Ingvar Kamrad startet Ikea, som siden har blitt en av Sveriges desidert største næringslivssuksesser.

Ifølge Bloombergs ferskeste milliardæroversikt er Ingvar Kamprad ranket som verdens femte rikeste person med en formue på 55,6 milliarder dollar, tilsvarende i overkant av 320 milliarder kroner.

Les også:

Dette er det morsomste Kamprad vet

Nå slipper Kamprad roret

-Kamprad gjemmer Ikeas milliarder (2011)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus