Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig

BEKYMRET: Trond Omdal i Arctic Securities mener razziaen mot Statoil tirsdag kan være starten på noe alvorlig. (Foto: NTB scanpix)
BEKYMRET: Trond Omdal i Arctic Securities mener razziaen mot Statoil tirsdag kan være starten på noe alvorlig. (Foto: NTB scanpix)

Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities karakteriserer mistanken mot at Statoil har deltatt i ulovlig prissamarbeid som alvorlig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eftas overvåkingsorgan ESA og Konkurransetilsynet rykket tirsdag ut til Statoils hovedkontor i Stavanger for å gjennomføre en razzia. Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities karakteriserer hendelsen som «alvorlig» for Statoil

– Førsteinntrykket er at det ser litt alvorlig ut, i og med at det er en mistanke, sier Omdal til DN.no.

Undersøker mulig prismanipulasjon

Konkurransemyndighetene ønsker å undersøke mistanker mulige overtredelser knyttet til prisfastsettelsen av blant annet råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff

Statoil opplyser at selskapet sammen med flere andre mistenkes for å ha drevet kartellvirksomhet, eller det som omtales som "konkurransebegrensende avtaler mellom foretak eller beslutninger truffet av sammenslutninger av foretak" i EØS-avtalen.

Håndterer statens andeler

– Overskriften sier inspeksjoner, men det står i teksten at det er mistanke om prissamarbeid. Da ser det litt mer alvorlig ut. På råolje er de en stor aktør, i og med at de også håndterer statens andeler, sier Omdal.

Gjennom en egen instruks er Statoil gitt ansvaret for avsetning av statens petroleum fra statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i petroleumsvirksomheten. Kontantstrømmen fra salg av SDØE-petroleum går direkte fra Statoil og inn i statskassen.

Omdal mener det på det nåværende tidspunkt er vanskelig å si noe mer konkret om hvilke konsekvenser razziaen vil få for Statoil.

– Det er foreløpig bare en mistanke og foreløpig ingen bevis, minner Omdal om.

På børsen har er det bare små utslag i Statoil-aksjen etter at meldingen om razziaen ble kjent mandag. Da meldingen ble kjent ble Statoil-aksjen handlet til rundt 138,50 kroner, mens aksjen i skrivende stund handles til 138,10 kroner. Dette er en nedgang på 0,5 prosent fra gårsdagens sluttnotering.

Les også: Razzia hos Statoil

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus