Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil

Tidligere denne måneden kunne konsernsjef Helge Lund i Statoil presentere Statoils resultater for første kvartal 2013. Staten eier 67 prosent av aksjene i det lønnsomme selskapet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Tidligere denne måneden kunne konsernsjef Helge Lund i Statoil presentere Statoils resultater for første kvartal 2013. Staten eier 67 prosent av aksjene i det lønnsomme selskapet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Flere økonomiprofessorer mener staten bør vurdere å selge seg ut av Statoil. Årsakene er blant annet regjeringens klimapolitikk og Statoils utenlandssatsing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten eier hele 67 prosent av aksjene i oljeselskapet, og økonomiprofessor Tore Nilssen ved Universitetet i Oslo mener det er på tide å vurdere om det fortsatt skal være slik, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er på høy tid at vi tar en skikkelig debatt om statens eierandel i Statoil. Etter min mening bør staten selge seg ut eller i det minste kraftig ned i selskapet, sier Nilssen.

Han har merket seg Statoils investeringsiver i utlandet, og mener det ikke er statens oppgave å støtte en slik satsing. Nilssen mener også at klimapolitikken skaper trøbbel.

– Det er et enormt sprik mellom å investere i regnskog og oljesand. Her står norske myndigheter bevisst i en bred spagat. Statens eierrolle kunne vært brukt til å gjøre spriket mindre, men det ville krevd mer aktivt eierskap i enkeltsaker, slår Nilssen fast.

Professor Gunnar S. Eskeland ved Norges Handelshøyskole er enig.

– Jeg ser at det kan ligge en følelsesmessig dimensjon knyttet til statlig eierskap av Statoil. Men kanskje vi skal erkjenne at selskapets rolle ikke er den samme som før, sier han.

Flere andre eksperter deler de to professorenes syn, men mange frykter at utflagging blir resultatet hvis staten trekker seg ut av selskapet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus