Sjeføkonom:

– Det pågår en global rentekrig

SEBs sjeføkonom Robert Bergqvist mener det foregår en global rentekrig der målet er å svekke egen valuta. Foto: TCO-tidningen (Flickr)
SEBs sjeføkonom Robert Bergqvist mener det foregår en global rentekrig der målet er å svekke egen valuta. Foto: TCO-tidningen (Flickr)

Sjeføkonom: Det pågår en global rentekrig Japan startet det som er blitt til en serie rentekutt verden over, der også vår egen sentralbank kan komme til å henge seg på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste uken har vi fått «en perlerad» av rentekutt fra sentralbanker verden over, observerer sjeføkonom Robert Bergqvist i en oppdatering fra SEB fredag.

– Verden snurrer rundt med sentralbankene som episenter, skriver Bergqvist.

  • Forrige torsdag kuttet Den europeiske sentralbanken sin signalrente med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 0,5 prosent
  • Tirsdag kuttet den australske sentralbnken sin styringsrente med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent
  • Onsdag kuttet Polens sentralbank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til rekordlave tre prosent, mens Norges Bank holdt renten uendret på 1,5 prosent
  • Torsdag kuttet Sør-Koreas sentralbank renten med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent, mens Bank of England holdt renten uendret på rekordlave 0,5 prosent

Rentekrig

– I forrige uke kuttet ECB. Denne uken har først Australias og senere Polens sentralbanker gjort det samme. Og i går handlet til og med Sør-Korea. Riktignok valgte Norge og Storbritannia å holde seg i ro, men bildet er likevel klart, mener Bergqvist.

Sjeføkonomen mener motivasjonen for å kutte er sammensatt. Sentralbankene er urolige for om den globale gjeninnhetingen er i ferd med å miste fart. Og selv om mange sentralbanker allerede har tatt i bruk mange av verktøyene i verktøykassen, kan de pøse på med mer stimulans siden inflasjonen foreløpig er lav.

Samtidig er det nå et verdensomspennende spill på gang for å forsøke å svekke egen valuta.

– Det pågår kanskje ikke offisielt noen valutakrig, men det pågår en rentekrig med Japan som kraftfult sentrum og der formålet er det samme: Svekke eller motvirke en styrking av vlutaen, skriver Bergqvist.

Kraftig yen-svekkelse

For å få fart på økonomien igjen besluttet Japans sentralbank i april i år å gjennomføre en hel rekke massive og svært aggressive tiltak. Resultatet er blant annet at japanske yen har falt betydelig i verdi. Torsdag svekket yen seg til 100 yen for en dollar for første gang på fire år.

En svakere yen betyr at landet bedrer konkurranseevnen i utlandet ettersom japanske eksportvarer blir billigere når valutaen faller i verdi.

Torsdag pekte Sør-Koreas sentralbanken på at «store fluktuasjoner i japanske yen er en desabiliserende faktor», men banken ville ikke bekrefte at verdien på sør-koreanske won var årsaken til rentekuttet. Mens yen er svekket med rundt 20 prosent mot amerikanske dollar har november wonen i samme periode blitt rundt 20 prosent sterkere mot japanske yen. Og i løpet av det siste året har wonen blitt rundt åtte prosent sterkere mot amerikanske dollar.

Og det er ikke bare rentevåpenet som blir tatt i bruk for å svekke egen valuta.

– Også på New Zealand merker man effektene av den svake yenen, og for to dager siden uttalte sentralbanken at den har intervenert i valutamarkedet for å svekke den lokale dollaren, kiwien. Ifølge sentralbanksjefen, Graeme Wheeler, har kiwien lenge vært overvurdert, og den siste omleggingen av pengepolitikken i Japan har bidratt til å forsterke dette, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

Valutageriljakrig

Også her hjemme er en sterk valuta vært en velkjent utfordring for eksportbedriftene. Norges Bank lot riktignok renten bli værende på 1,5 prosent på rentemøtet onsdag, men også vår egen sentralbank har åpnet for å kutte renten denne våren.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning mener det nettopp er faren for en sterk krone som har vært motivasjonen for å åpne for et slikt kutt.

– Valutageriljakrig. Små, uventede angrep. Det er det som har effekt på små valutaer som kronen. Da tør heller ikke spekulantene å kjøre kronen. Og det har Norges Bank forsåvidt klart, sa Chen til DN.no etter rentemøtet onsdag denne uken.

Etter at Norges Bank i mars la frem en rentebane der det var lagt inn en viss sannsynlighet for et rentekutt nå i mai, har kronen blitt markert svekket mot flere av de store og viktigste valutaene i verden. De siste dagene har imidlertid kronen blitt styrket litt igjen, blant annet fordi det ikke kom noe kutt på onsdagens møte. Og dersom kronen blir for sterk, vil Norges Bank finne frem rentevåpenet igjen, tror Chen.

– Jeg tror kronen er nøkkelen til om det blir noe rentekutt eller ikke i det korte bildet, sier porteføljeforvalteren.

Les også:

– Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med

Japan-børsen fortsetter sin ville ferd

– Noe vil gå veldig galt

Vi har lånt dem 15 prosent av formuen vår, men får nesten ikke betalt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus