Meny

Nesten hver fjerde norske bedrift kutter

Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser mørkt ut for norske bedrifter om dagen.

Aktivitetsindeksen for norsk industri falt markert tilbake i april, melder Danske Bank fredag morgen.

Den sesongkorrigerte indeksen falt til 48,9 i april fra 50,0 måneden før. Et nivå under 50 indikerer fallende aktivitetsnivå.

Et betydelig fall i sysselsettings- og produksjonsindeksene var de viktigste årsakene til fallet i hovedindeksen, opplyser banken.

- Som vanlig gir påskens plassering ekstra usikkerhet i mars og april, selv i de sesongjusterte tallene. Hovedinntrykket er likevel svært moderat vekst i industriaktiviteten så langt i år, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank i en oppdatering fredag. Det er Danske Bank som utarbeider den månedlige indeksen.

Ser oljeleverandørtendensen

Selv om man har sett indeksen under 49 tidligere også, noterer sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken seg at fallet stemmer overens med indikasjonene på en avmatning i oljeleverandør og oljeserviceindustrien som kom frem i Norges Banks regionale nettverk.

DN.no har også i en rekke saker beskrevet utviklingen i norsk leverandørindustri. I februar kom meldingen om at hovedkontrakten for Dagnyfeltet gikk til Korea. Da ble det klart at samtilige fem feltutbygginger som ble tildelt i vinter gikk til utenlandske selskap. Norsk leverandørindustri som hadde forberedt seg på investeringsboom, måtte i stedet diskutere overkapasitet og mulige oppsigelser.

Les også: - Vi vil gjerne bruke norsk, men det må være konkurransedyktig

- Utviklingen stemmer overens med medieoppslag om sektoren, der forklaringen har vært høye kostnader i Norge. Vi ser dagens tall som en indikasjon på ytterligere avmatning fremover, skriver Mork i en oppdatering.

Neste uke er det rentemøte i Norges Bank.

Mork peker på at PMI-indikatoren i seg selv ikke har en viktig rolle i Norges Banks analyser. Likevel er den en generell indikator på styrken i økonomien, og dermed spiller den inn i det totale bildet.

- Vi mener dette forsterker argumentet om mer kontraktiv pengepolitikk (lavere rente, red. anm), skriver Mork.

Produksjonsnedgang

Produksjonsindeksen falt fra 50,4 i mars til 47,5 i april.

- De ikke-sesongjusterte tallene viser at forverringen i stor grad skyldes at flere bedrifter melder om redusert produksjon. Nesten hver fjerde bedrift melder om redusert produksjon i april, skriver Jullum i oppdateringen.

Ordreindeksen steg moderat til 47,7 i april fra 47,6 i mars.

- Dette er tredje måned på rad med fall i ordreinngangen. Som i mars faller ordreinngangen til eksportmarkedet raskere enn ordreinngangen til hjemmemarkedet. Endringene fra mars er imidlertid marginale, påpeker Jullum.

Fortsatt vekst i sysselsettingen

Sysselsettingsindeksen falt tilbake til 51,5 i april etter en kraftig bedring i mars.

- Likevel er dette sjette måned på rad med indeksverdi over 50, som indikerer vekst i industrisysselsettingen. De ikke-sesongjusterte tallene viser at det i april var langt færre bedrifter som melder om økt sysselsetting, mens andelen som melder om redusert sysselsetting er omtrent uendret.

Lagerindeksen for innsatsvarer steg til 48,4 i april, og bidro til å trekke hovedindeksen opp.

- Likevel er indeksen fortsatt under 50, noe som indikerer at bedriftene fortsatt bygger ned sine lagre av innsatsvarer, understreker Jullum.

Les også: 

Tydeligere todeling: Full stopp for eksportbedriftene

Her er det Stoltenberg frykter aller mest

- Det er ikke gudsbestemt at oljen skal være over 100 dollar fatet

Vi er desperate etter arbeidskraft, men ledigheten øker

- Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus