Økonom advarer mot katastrofale klimaendringer

Økonom Nicholas Stern mener han undervurderte klimafaren. Foto: NTB scanpix
Økonom Nicholas Stern mener han undervurderte klimafaren. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren av en viktig studie i 2006 om klimaendringer advarer mot at verden kan være på vei mot enda mer katastrofale klimaendringer enn man har spådd hittil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicholas Stern, den britiske tidligere sjeføkonomen i Verdensbanken, sier at utslipp av klimagasser og effektene av klimaendringene skjer mye raskere enn han spådde for sju år siden.

Uten en reduksjon av utslippene er det over 50 prosent sjanse for at globale temperaturer vil øke til mer enn 5 grader celsius over det preindustrielle nivået i løpet av de neste hundre årene, sier Stern.

Ukjent terreng

– Vi har ikke vært over 5 grader celsius på denne planeten på over 30 millioner år. Så det er lett å se at dette er en radikal endring som er langt utenfor hva mennesket har erfaring med, sa han i et foredrag i Det internasjonale pengefondet (IMF) tirsdag.

Se også: Fisken rømmer Great Barrier Reef

– Da vi var på 3 grader høyere for 3 millioner år siden, var havnivået 20 meter høyere enn nå. Om havnivået stiger med bare 2 meter, vil trolig hundrevis av millioner mennesker måtte flytte, sa han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant effektene som raskt vil komme som følge av en så stor temperaturøkning, er en sterkere utbredelse av ørkener og smelting av snø i Himalaya som i dag forsyner 2 milliarder mennesker med vann.

Selv om det internasjonale samfunnet oppfyller alle løftene som ble avgitt på klimakonferansen i Cancun i Mexico i 2010, vil temperaturen stige med 4 grader, sier Stern.

Les også: Filmet den største isbrekalvingen noensinne

Håper fortsatt

Stern bevarer likevel håpet om at en rekke land iverksetter tiltak for prising av utslipp.

Han viser til at Frankrikes president François Hollande sier han ønsker at verdenssamfunnet blir enig om en avtale innen 2015, og han sier han har et håp om at den tyske statsministeren Angela Merkel blir mer aktiv etter valget til høsten.

USAs president Barack Obama har også lovet tiltak mot klimaendringer i sin andre presidentperiode etter at hans første forsøk ble sabotert av republikanske politikere. Mange av dem avviser klimaforskningen.