Falklendere kan bli rikere enn nordmenn

Fram til nå har Falklands primærinntekt vært fiske. Foto: NTB scanpix
Fram til nå har Falklands primærinntekt vært fiske. Foto: NTB scanpix

Oljefunnet på Falklandsøyene vil gjøre landet rikere enn de noensinne kunne drømt om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falklandsøyenes 2.563 innbyggere kan glede seg. De har nemlig truffet en økonomisk jackpot. I 2010 startet de letingen etter olje, noe som ga store resultater.

I 2017 begynner rikdommen fra oljefunnet å strømme inn. Det er ventet at oljeutvinningen vil generere 10,5 milliarder dollar, omtrent 62 milliarder norske kroner, over 25 år, skriver Bloomberg.

Oljefeltet Sea Lion er ifølge analysebyrået Edison Investment Research stort nok til å kunne gi hver enkelt innbygger hele 160.000 dollar i året, omtrent 935.000 kroner.

Til sammenligning var den norske oljeinntektene i fjor 413 milliarder kroner, noe som utgjør 82.600 kroner per innbygger i Norge, ifølge E24s beregninger.

Store oppgraderinger

Hvor mye som kommer hver enkelt innbygger til gode er vanskelig å anslå. Myndighetene har nemlig store oppgraderinger på agendaen, og både veiene og havnen skal få seg et ansiktsløft.

Det har britene, som har suverenitet over Falklandsøyene, vanskelig for å akseptere.

– Det er nedgangstider i Storbritannia, noe som gjør det vanskelig å rettferdiggjøre at Falklandsøyene, som ligger på andre enden av verden, har planer om å bruke så mye penger, sier Andrea Clausen, som driver et transportfirma og er medlem av Falklandsøyenes handelskammer, til Bloomberg.

Les også: Statoil får 30 millioner i bot

Strid med Argentina

Men oljeeventyret kommer ikke uten en hake. Suvereniteten over Falklandsøyene har lenge vært et omstridt tema. Helt siden øyene ble britiske i 1883 har Argentina gjort krav på området.

Som følge av oljefunnet har konflikten mellom Argentina og Storbritannia også tilspisset seg den siste tiden.

Selv om falklendingene frykter innblanding fra fastlandet, hindrer ikke det forberedelsene til det nasjonale inntektshoppet.

Les også: Argentina gjør nytt krav på Falklandsøyene

Før jul i fjor besøkte representanter for Falklandsøyenes myndigheter Norge og Shetland, for å høste erfaringer i forbindelse med oljeutvinning.

– Oppdagelsen av olje vil helt klart forandre Falklandsøyenes framtid, og flerdoble statsinntektene. Vi ønsker å skape langsiktig økonomisk trygghet for landet, som hittil har vært avhengig av inntekter fra fiskeri, sier minister for naturressurser, Stephen Luxon til Blooomberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus