Tidsbanker stadig mer populært i Spania

Lufter du hunden min, kan jeg hjelpe sønnen din med matteleksene. TID blir en stadig mer populær valuta i Spania. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Lufter du hunden min, kan jeg hjelpe sønnen din med matteleksene. TID blir en stadig mer populær valuta i Spania. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge Spanias nasjonale statistikkinstitutt er arbeidsledigheten i Spania på 26 prosent, og enda høyere for unge arbeidstakere.

Resultatet er en generasjon som har mer tid enn penger. Spanjoler bytter derfor tjenester som aldri før, i et system som forbigår euroen og mangel på lønnsinntekt. Her er det tiden din som er gangbar valuta. Men i dette systemet er ikke tid penger. Tid er tid, enkelt og greit.

Klart for lønnsoppgjør i Norge: Blir du årets lønnstaper?

Slik fungerer det

Tidsbank som fenomen oppsto i USA på begynnelsen av 80-tallet. Typiske tjenester som byttes gjennom tidsbanken er barnevakt, språkundervisning, enkelt vedlikehold og transporttjenester. Setter du inn en time i banken, kan du ta ut en time senere. Tidsvalutaen påvirkes ikke av inflasjon, og alles tid er like mye verdt. Fysikkundervisning og kakebaking har like mye verdi, her er det tiden som teller. Hvordan banken fungerer i praksis, varierer fra sted til sted. Noen har sjekkhefter der oppdragsgiver bekrefter antall timer du har bidratt med. Tidssjekken kan deretter settes inn i tidsbanken. Samme prinsippet kan også brukes i et enkelt excel-ark eller i en webløsning.

Les også: Slik kan du få utført enkle oppdrag hjemme uten å betale skatt

Øker i takt med krisen

I Spania har antallet tidsbanker økt i takt med den økonomiske krisen. I følge Wall Street Journal var det i 2012 bortimot aktive 300 tidsbanker i Spania, dobbelt så mange som i 2009. Elisabet Gallardo er blant de unge spanjoler som har jobb. Hun arbeider som kommunalt ansatt elektroingeniør, men ser likevel fordelen med både innskudd og uttak i den lokale tidsbanken.

– Jeg betaler ikke lengre for det jeg vil gjøre på fritiden. Før jeg kjente til Tidsbanken betalte jeg for å ta sangtimer. Nå bytter jeg det til meg. Jeg kan bruke Tidsbanken for å skaffe meg tjenester, mot å tilby tjenester som er interessante for andre. Da kan jeg klare meg med lite penger, og hjelpe andre som har begrensede økonomiske midler, forteller Gallardo, til det svenske magasinet Camino.

Tidsbanker i Norge

Tidsbanker slik de fungerer i eksempelvis Spania er lite utbredt i Norge. Dette kan også ha sammenheng med et noe kronglete regelverk for bytte av tjenester i Norge. – Avtalt byttearbeid er å anse som arbeid utført mot vederlag og verdien av dette vil derfor være skattepliktig, uttaler Astrid M. Dugstad Tveter, seksjonssjef Skattedirektoratet i en e-post til DinSide. Gjør du et nettsøk på byttering vil du imidlertid finne flere eksempler på lokale varianter også her hjemme. Her kan du bytte bæremeisen som minstemann har vokst fra, til ski som størstemann trenger. Fint for lommeboken og miljøet.

Byttering kan i hvert fall være et godt alternativ for DinSides økonomijournalister. Vi har har nemlig innførst kjøpestopp og lar bankkortet hvile i hele 2013.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus