Tror på lav rente i fem år til

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 tror på fortsatt lave renter. Foto: NTB scanpix
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 tror på fortsatt lave renter. Foto: NTB scanpix

Lav styringsrente framover kan bety at boliglånsrenten settes opp saktere enn varslet, ifølge sjeføkonom i SpareBank 1 Elisabeth Holvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi tror det er mer sannsynlig at Norges Bank kutter renten i år enn at de setter den opp. Jeg tror ikke at Norges Bank kutter renten allerede under neste rentemøte i mai, men de signaliserte at det kan komme et rentekutt i år, så det er helt åpent, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 til ABC Nyheter.

Norges Bank valgte å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent under torsdagens rentemøte. Dette overrasket svært få analytikere, noe som derimot var uventet er at Øystein Olsen skyver på utsiktene for rentehevningen til våren 2014. Tidligere har han varslet renteøking i løpet av 2013.

Les også: Norges Bank rører ikke renten

Holvik tror Norges Bank vil vente enda lenger enn til neste år med å sette opp renten. En aldrende befolkning og økonomisk krise i mange land taler for å holde renten lav i mange år framover, mener hun.

– Vi tror på lav styringsrente i minst fem år til, sier Holvik.

Kan bremse boliglånsrenta

Forrige uke satte DNB opp boliglånsrenten, og denne uken fulgte flere andre etter. Om en fortsatt lav styringsrente fra Norges Bank kan bremse bankenes økning av utlånsrentene framover, avhenger av flere ting.

– En fortsatt lav styringsrente betyr at det er billigere for bankene å hente inn penger fra Norges Bank og internbankene, og det vil kunne motvirke økte boliglånsrenter. Om bankene holder lar vær å skru opp boliglånsrentene avhenger av hvor sterkt myndighetene strammer inn, sier Holvik.

Bankene viser til kravet om økt egenkapital når de varsler renteøkning, men flere mener at det er urettferdig at dette skal slå ut i høyere boligrenter og ikke i mindre utbytte for eierne.

ABC Nyheter har omtalt dette i flere artikler :

– Nå må dere kutte utbyttet til aksjonærene, DNB!

– Norske banker tjener penger ved å skru opp prisene

Oppfordrer til å bruke bankbytte som rentebrems

Bankene er spente

Holvik sier til ABC Nyheter at bankene er spente på hvor strenge de økte kravene til egenkapital vil bli.

– Norges Bank vil gi et råd til Finansdepartementet når det gjelder egenkapitalkravet, og hvor høyt det vil bli. Det er opp til Finansdepartementet om de skal følge rådet til Norges Bank eller legge på egne vurderinger. Dette skal igjen opp i Stortinget, så det er veldig usikkert hvordan dette vil slå ut, sier Holvik.

– Norske banker er veldig solide, er et økt egenkapitalkrav egentlig nødvendig?

– Det er et litt filosofisk spørsmål. Man har erfart at i forkant av finanskriser har renter blitt holdt lave for lenge, noe som har drevet opp boligprisene og gjeldsveksten. Hvis man hadde klart å holde mer stabilitet og unngå ubalanse, ville kanskje ikke det vært nødvendig å bygge buffere.

Ekspertene antar at de nye kravene til egenkapital kommer i sommer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus