Gates urolig over følgene av økonomisk krise

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fortalte Bill Gates om Tjuvholmens historie før de to gikk inn til samtaler om internasjonal helse på Astrup Fearnley Museet i Oslo tirsdag. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fortalte Bill Gates om Tjuvholmens historie før de to gikk inn til samtaler om internasjonal helse på Astrup Fearnley Museet i Oslo tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft-gründer Bill Gates frykter at den økonomiske krisen skal svekke giverviljen i velstående vestlige land. Men han roser Norge for å lede an i arbeidet mot dødelighet blant barn og kvinner i den fattige verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag samlet den norske og internasjonale helseeliten seg på Aker Brygge i Oslo for å drøfte hvordan FNs tusenårsmål kan nås.

Mange tall er hyggelig lesning, men mye gjenstår. Gates Foundation har gitt enorme summer til helse- og utviklingsarbeid, og Jens Stoltenberg og Bill Gates er blitt godt kjent etter mange givermøter og milliarder.

I knasende kulde fortalte statsministeren om Tjuvholmens historie før samtalene tok til. Oslofjorden lå badet i sollys utenfor Tjuvholmen – bydelen som har vokst opp på utsiden av Aker Brygge, med det nye Astrup Fearnley Museet som et arkitektonisk smykke.

Les også: Bill Gates jakter på fremtidens toalett

Kutt

Også Stoltenberg er urolig for at framdriften i arbeidet vil avta etter hvert som stadig større innstramminger i budsjettene får bitende sosiale følger. Men han mener det ikke er grunn til svart mismot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia trekkes fram som et land som innfrir målet om 0.7 prosent av BNP, til tross for stor gjeld og smertelige kutt på hjemmebane. Norge og noen få andre land ligger i tet med 1 prosent av BNP.

– Siden arbeidet med tusenårsmålene startet, er barnedødeligheten redusert med 40 prosent. Det tilsvarer fem millioner barn i året. Men det dør fortsatt sju millioner barn av sykdommer som lett kan forebygges og behandles. Hvert 50. sekund dør et barn i verden, hvert 2. minutt dør en kvinne av komplikasjoner ved fødsel, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer og bedre hjelp

Gates og Stoltenberg er helt enige om at statlig bistand og private midler er avgjørende for at arbeidet for vaksinasjon av barn og mot fødselsrelaterte dødsfall blant kvinner skal lykkes.

– Det blir dobbel positiv effekt. For det første blir det mer penger, og for det andre blir det smartere hjelp. Privat sektor har andre effektivitetskrav og gjør ting på en annen måte. Både statlig bistand og private donasjoner er påkrevd, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gates sa at de økonomiske utsiktene i stiftelsen er gode og at det vil bli mulig å øke innsatsen framover. Han er svært klar over at en del europeiske land, som Spania og Italia, kutter i overføringene, men mener at det store bildet ikke er negativt.

Polio

– Vi må fortelle historien om hva vi får til, på en enda bedre og mer overbevisende måte. Og vi må sette oss mål ut over 2015. Gates Foundation ser utryddelse av polio som det neste store skrittet. Vi håper at den planen vi legger fram for 2018, blir den siste og at sykdommen så er bekjempet, sier Gates.

Under samtalen som ble holdt i Oslos nyeste tilskudd på museumsfronten, understreket Gates og Stoltenberg at kampen for bedre helse må føres parallelt med at andre samfunnsforhold blir satt i stand. Dette gjelder tilgang på rent vann, utbygging av veier og annen infrastruktur, renslighet i videste forstand og utdanning for kvinner, for å nevne noe.

– Alt dette henger sammen, men vi må ta utfordringene felt for felt. Ikke minst må vi bekjempe holdninger som holder gamle strukturer oppe, sa statsministeren.