Meny

Ingen løsning på budsjettstriden i USA

John Boehner (bildet), som leder det republikanske flertallet i Representantenes hus i USA, sier det Boehner haster det med å få til et kompromiss mellom republikanere og demokrater om skattlegging av de rike. Partiene må også løse andre spørsmål som truer med å utløse en katastrofal krise, sa Boehner fredag. Men han hadde ingen oppskrift på en slik løsning. Foto: Yun Gripas / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken tikker videre mot økonomisk kaos i USA. Partiene i Kongressen har ennå ikke funnet noen løsning på striden om de offentlige finansene og det såkalte budsjettstupet.

Den republikanske flertallslederen i Representantenes hus John Boehner sa fredag at de folkevalgte snarest må komme videre, etter at han dagen før måtte avlyse en avstemning om skatteøkninger. Avlysningen betegnes som et alvorlig nederlag for republikanerne.

Ifølge Boehner haster det med å få til et kompromiss mellom republikanere og demokrater om skattlegging av de rike og andre stridsspørsmål.

– Men Gud vet hvordan vi skal greie det, sa Boehner ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ingen «Plan B»

Nyhetsbyrået DPA betegnet situasjonen på republikansk side som «kaotisk». Boehners uventede avlysning av voteringen i skattestriden viser at han ikke lenger har orden i egne rekker, skrev byrået.

Avstemningen var ment å legge press på Barack Obama i striden om budsjettstupet. Det var på forhånd ventet at Boehner ville sikre nok stemmer til å få vedtatt sin «Plan B» om blant annet skatteøkninger for de rikeste, og overraskelsen var derfor stor da forslaget måtte trekkes.

Boehner står nå svekket tilbake etter at han ikke klarte å skaffe flertall for skatteøkninger for dem som tjener over 1 million dollar i året – tilsvarende 5,6 millioner norske kroner.

– Det var ikke det utfallet jeg hadde ønsket, vedgikk Boehner fredag.

Les også: Kerry ønskes som utenriksminister

Nedgang på børsen

Aksjekursene falt markant etter at avstemningen ble skrinlagt. Nedgangen fortsatte da børsene åpnet i Europa og i USA fredag.

Skatteøkninger for folk med 1 million dollar i inntekt er ikke i nærheten av hva president Barack Obama og Demokratene har sagt er nødvendig. Obama har for flere dager siden avvist det republikanske forslaget, og Demokratenes Harry Reid sier loven ikke engang ville bli tatt opp av Senatet.

Obama ønsker skatteøkninger for dem med 400.000 dollar eller mer i inntekt, men har åpnet for å justere beløpet noe opp.

Det hvite hus lovet torsdag kveld å fortsette arbeidet med Kongressen mot å nå en avtale så raskt som mulig. Men alt tyder på at de folkevalgte må ta romjulen til hjelp. Boehner bekreftet fredag at dette kunne bli aktuelt.

Resesjon

Kongressen har frist til 31. desember for å vedta en ny lov som unngår at det såkalte budsjettstupet trer i kraft. Skjer det, kuttes en rekke budsjettposter dramatisk, samtidig som store skatteøkninger trer i kraft automatisk for alle. Det vil kunne kaste USA ut i resesjon og få dramatiske følger for verdensøkonomien.

Boehner sier Obama nå først få et lovforslag gjennom Senatet, før det kan bli en avstemning i Representantenes hus. Med kaoset i egne rekker vil Boehner nesten garantert være avhengig av støtte fra Demokrater i Representantenes hus for å kunne lande en avtale før nyttår.

Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne vil legge skylden på Republikanerne om det ikke blir en enighet som hindrer et ras utenfor budsjettstupet.
Privatøkonomi
Populært